Viral hepatitlere dikkat

Halk arasında sarılık olarak adlandırılan virüslerin neden olduğu karaciğer hasarının ortak adı olan viral hepatitler hakkında konuşan Uzm. Dr. Bekir Uygun, “Hepatit A, ülkemizde özellikle kreş dönemindeki çocuklarda görülmekte. Hepatit A, hasta kişilerin dışkılarıyla kirlenmiş yiyecek, su ve dışkıyla kirlenmiş elle yüzeylerden bulaşıyor” dedi.

Viral hepatitlerin, hepatit virüsleri (A, B, C, D, E, G virüsleri) ya da daha nadir olarak diğer hastalıkların nedeni olan virüslerle (Herpes, EBV, CMV) meydana geldiğinin altını çizen Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Bekir Uygun, “Bu virüslerden, Hepatit A ve E esas olarak yiyecek ve içeceklerle bulaşır. Duyarlı kişilerde özellikle de çocuklarda salgın yapabilmektedir. Diğer B, C, D, G virüsleri ise kan yoluyla, kan, vücut sıvılarıyla bulaşmış materyalle ya da yakın temasla geçebilir” ifadelerini kullandı.

Halsizlik, iştahsızlık, kusma belirtisine dikkat

Hastalığın halk arasında sarılık olarak bilinmesine rağmen bütün hastalarda sarılığın oluşmadığına vurgu yapan Uzm. Dr. Uygun, “Hastalığın belirtileri virüsün tipinden çok karaciğerde yaptığı hasara göre değişiklik gösterir. Bazı hastalarda ise hiç belirti ve bulgu olmayabilir. Kimi hastalarda ise halsizlik, iştahsızlık, bulantı, kusma, eklem ağrıları, kaşıntı, göz aklarında ve ciltte sararma, ateş, dışkı renginde açılma, idrar renginde koyulaşma gibi bulgular oluşabilir” şeklinde konuştu.

Kreş dönemindeki çocuklarda sık görülüyor

Hepatit A’nın ülkemizde özellikle kreş dönemindeki çocuklarda sık görüldüğünün altını çizen Uzm. Dr. Uygun, “Bu yaş grubunda hiç belirti vermemesi nedeniyle çoğu kez hastalığın tanısı konulmadan hastalar iyileşmektedir. Hepatit A, hasta kişilerin dışkılarıyla kirlenmiş yiyecek, su ve dışkıyla kirlenmiş eller ve yüzeylerden bulaşır. Duyarlı kişilerin çok olduğu kreş ve okullarda salgınlar yapabilir. Hastalık kronikleşmez, karaciğerde kalıcı hasar bırakmaz, erişkinlerde hastalık daha ağır seyreder” dedi.

Hastanın özel eşyaları ayrılmalı

Hepatit E’nin de Hepatit A gibi dışkıyla kirlenmiş su veya yiyeceklerle bulaştığını belirten Uzm. Dr. Uygun, “Hepatit A’ya göre daha az görülür, kronikleşmez ve kalıcı karaciğer hasarı yapmaz. Özellikle gebelerde ağır seyreder ve ölümcül olabilir. Korunmada, el yıkamaya özen gösterilmesi, tuvaletlerin, hastaların kullanımından sonra çamaşır suyuyla dezenfekte edilmesi, hasta çocukların iyileşene kadar okula gönderilmemesi, hastanın bardak, havlu vb. eşyalarının ayrılması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Hepatit E^nin aşısı yoktur

Hepati A’nın aşısı olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Uygun, “Hepatit E’nin aşısı yoktur. Hepatit B ve C ise kronikleşme eğiliminde olması ve kalıcı karaciğer hasarına yol açabilmesi nedeniyle önemlidir. Her iki hastalık, kan yolu ve cinsel ilişkiyle bulaşabilmektedir. Hepatit B’yle erişkin yaşta karşılaşan hastaların yüzde 95’i, 6 ay içerisinde iyileşmesine rağmen hastalıkla küçük yaşta karşılaşanların ise yüzde 90’dan fazlası kronikleşmektedir. Hepatit C ise bütün hastaların yaklaşık yüzde 80’ninde kronikleşmektedir” dedi.

Steril olmayan malzemeler riskli

Hastalığın bulaşma yolları hakkında da konuşan Uzm. Dr. Uygun, “Enfekte kanla temas, manikür, pedikür malzemelerinin steril edilmeden kullanılması, toplu sünnet törenlerinde steriliteye ve hijyene dikkat edilmemesi, uyuşturucu ve ilaç enjeksiyonu esnasında mikroplu iğnelerin ortak kullanılması, steril edilmemiş malzemelerle yapılan diş tedavileri, korunmasız cinsel ilişki, sterilizasyona dikkat edilmeden yapılan dövme ya da piercing, mikrobu taşıyan gebeden çocuğa bulaşma olabilmektedir” dedi.

Diyaliz tedavisi görenler tetkik yaptırmalı

Hepatitli hastaların büyük bölümünde hastalarda belirgin bir belirti ve bulgu olmadığı için hastalığın tanısının ancak yapılacak kan testleriyle konulabildiğini belirten Uzm. Dr. Uygun, “Bu nedenle ailesinde veya birlikte yaşadığı kişilerde hepatit olanların, dövme, piercing yaptıranlar, yetkisiz ve kontrolsüz yerlerde diş tedavisi yaptıranlar, diyaliz tedavisi görenler, uzun süre hapiste kalanlar, sağlık personelleri gibi risk grubunda olanların bir sağlık kuruluşunda tetkik yaptırmaları gerekmektedir” diye konuştu.


Kaynak Bilgisi : MedicalPark

Özel Başak Tıp Merkezi - Cilt (Deri) kanseri nedir? Cilt kanseri belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Rahim (Uterus) kanseri belirtileri nelerdir? - Mesane kanseri nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Kolon (Bağırsak) kanseri nedir? Kolon kanseri belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Böbrek kanseri nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - ALS hastalığı nedir? Belirtileri ve süreci - Lösemi (Kan kanseri) nedir? Belirti ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Çocukların yaz tatili sevincini arttıracak etkinlikler! - En iyi dostlarımız evcil hayvanlar -