Meme ağrısı neden olur? Meme ağrısı nedenleri nelerdir?

Meme ağrısı, tıbbi adıyla mastalji olan ve kadınlar arasında yaygın şekilde rastlanan bir şikayettir. Bu ağrı, pek çok farklı nedenden kaynaklı olarak ortaya çıkabilir. Kadınlarda menstrual siklusun (adet döngüsü) doğal bir parçası olabilen meme ağrısı, şiddeti ve görülme zamanlarına göre farklı hastalıkların da habercisi olabilir. Henüz menopoz dönemine girmemiş olan genç kadınlarda görülme sıklığı daha yüksek olsa da her yaştan kadında ortaya çıkabilecek bir şikayettir. Adet döngüsüne ilişkin ağrılar bu ağrıların büyük bir kısmını kaplasa da, birkaç gün içerisinde iyileşmeyen veya adet kanaması ile birlikte son bulmayan ağrılarda altta yatan bir sağlık sorunu olma olasılığı yükselir. Bu nedenle menstrual döngü içerisinde görülen doğal ve alışılmış ağrıların dışında memelerde ağrının söz konusu olması halinde bireyler mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurarak gerekli muayeneleri yaptırmalıdır.

Meme ağrısı nedir?

Meme ağrısı (mastalji), kadınlarda çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişebilen memelerde keskin ve yanma tipi ağrılar, gerginlik ve hassasiyet gibi şikayetlerdir. Bu ağrılar tek bir memede veya her iki memede birden görülebileceği gibi sürekli olarak görülen veya ara sıra ortaya çıkan ağrılar şeklinde de söz konusu olabilir. Yine aynı şekilde ağrıların şiddeti de hafif, orta veya şiddetli olabilir. Memelerde ağrı sorunu, menstruasyon siklusunun doğal bir parçası olarak sıklıkla görülebilen ve herhangi bir zararı bulunmayan türde olabilir. Bu tip ağrılar genellikle ayın yalnızca birkaç gününde veya adet kanamasının başlangıcından önceki iki veya üç günlük süreçte yaygın olarak görülür. Genellikle her iki memeyi birden etkiler ve şiddeti de kişiden kişiye değişir. Bazı bireylerde adet döngüsüne bağlı doğal ağrılar bir haftaya varan süreçlerde etkili olabilse de memedeki ağrı sorununun bir ay boyunca devam etmesi, ağrının adet döngüsüne ilişkin bir ağrı olmadığını gösterir. Bu durumda ağrılara neden olan etken hormonal problemler, memede iyi veya kötü tümörlerin varlığı, yumurtlama bozuklukları gibi pek çok faktör olabilir. Olası ağrı nedenleri arasında kanser gibi çok ciddi durumların da yer alması nedeniyle adet döngüsüne bağlı olduğu düşünülmeyen meme ağrılarında mutlaka bir hekime başvurularak muayeneden geçilmelidir.

Meme ağrısı belirtileri nelerdir?

Meme ağrılarının çok büyük bir kısmı adet döngüsü ile ilişkili olması nedeniyle siklik meme ağrısı olarak adlandırılan ağrılardır. Bu ağrıların belirtileri siklik olmayan meme ağrılarına göre daha farklı ve kendine özgüdür. Bu nedenle meme ağrısının belirtileri siklik ağrılar ve siklik olmayan ağrılar olmak üzere iki farklı başlık altında incelenebilir. Adet döngüsünün doğal bir parçası olan siklik meme ağrılarının belirtileri şunlardır:

  • Ağrının adet döngüsü ile açıkça ilişki içerisinde olması (her ay aynı zamanlarda ortaya çıkan, kanamadan birkaç gün veya 1 hafta önce başlayan ağrılar vb.)
  • Donuk ağrılarla birlikte memede doluluk, gerginlik ve hassasiyet oluşumu
  • Memelerde büyüme ve şişkinlik
  • Ağrının her iki göğüste birden görülmesi ve memelerin koltuk altına yakın kısımlarında ağrının yoğunlaşması
  • Ağrıların adet kanamasının başlangıcından önceki iki haftalık süreç içerisinde başlaması, artması ve kanama ile birlikte ortadan kaybolması

Yukarıda belirtilen durumlar adet döngüsünde değişen hormon seviyelerine bağlı olarak ortaya çıkan siklik ağrıların spesifik belirtileridir. Bunun dışında kalan ve menstruasyon döngüsü haricinde farklı bir nedenden ortaya çıkan meme ağrıları ise siklik olmayan ağrılar grubuna girer. Bu gruptaki ağrılar adet döngüsü ile açıkça ilişki içerisinde olmayan zamanlarda ve şekillerde ortaya çıkabileceği gibi sürekli olarak da görülebilir. Siklik ağrılardan farklı olarak yanma ve sıkışma şeklinde hissedilebilir. Genellikle meme içerisinde belirli bir bölgede yoğunlaşsa da bazı durumlarda daha geniş alanlara da yayılabilir. Bu türdeki ağrılar her yaştan kadını etkileyebilir ancak menopoz sonrası dönemdeki kadınlar arasında daha yaygın olduğu söylenebilir.

Meme ağrısı nedenleri nelerdir?

Meme ağrısı, kadınlarda pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Ağrının nedeninin kesin olarak belirlenebilmesi genellikle zordur. Bunun sebebi ağrı oluşumunda rol oynayabilecek çok sayıda faktörün bulunmasıdır. Meme ucu ağrısı veya meme ağrısı oluşumunda etkili olan birincil faktör üreme hormonlarıdır. Özellikle adet döngüsüne ilişkin ağrıların oluşumu östrojen ve progesteron gibi kadın üreme hormonlarının kandaki düzeyleri ile ilişkilidir. Siklik olmayan ağrıların oluşum nedenleri arasında ise şunlar vardır:

  • Süt kanalları ve süt bezlerinde ortaya çıkan tıkanıklık, enfeksiyon gibi durumlar
  • Emzirme veya rahatsız giysilere bağlı olarak memede oluşan yara ve tahrişler
  • Meme ameliyatları
  • Kısırlık tedavisine yönelik kullanılan ilaçlar
  • Oral doğum kontrol hapları ve bazı antidepresanların kullanımı
  • Menopoz sonrası dönemde kullanılan östrojen ve progesteron hormon tedavileri
  • Meme kanseri
  • Memelerin büyük olması (genellikle sırt ve boyun ağrıları ile bir arada görülür)

Bunların haricinde bazı durumlarda göğüs bölgesinde yer alan kasların yoğun şekilde çalıştırılması, zorlayıcı göğüs egzersizleri ve yapılan ters hareketlere bağlı olarak oluşan kas ağrıları da meme ağrısı ile karıştırılabilir. Bu gibi spor aktiviteleri veya alışılmışın dışında hareketler yapmış olan kişiler ağrının birkaç gün içerisinde azalıp azalmadığını takip ederek herhangi bir iyileşme olmaması halinde doktora başvurabilir.

Meme ağrısı teşhisi nasıl konulur?

Meme ağrısı şikayeti birkaç haftadan uzun süredir devam eden, göğsün belirli bir bölgesinde yoğunlaşmış olan, zamanla şiddetlenen veya günlük yaşamı zorlaştıracak boyutlarda olan bireyler, bir sağlık kuruluşuna başvurarak muayeneden geçmelidir. Bu muayene esnasında öncelikli olarak hekim tarafından hastanın detaylı tıbbi öyküsü öğrenilir. Ağrının ne kadar süredir devam ettiği, ne şekilde hissedildiği ve hangi durumlarda artıp azaldığı gibi konular öğrenildikten sonra hekim tarafından fiziksel muayene yapılabilir. Hastalar aynı zamanda sürekli olarak kullandıkları ilaçlar ve almakta olduğu tedaviler hakkında da hekimlerine bilgi vermelidir. Meme ağrısı şikayeti bulunan birçok hastada genellikle ultrason ve mamografi incelemesi yapılır. Bu sayede meme dokusunda herhangi bir sorunun veya kitlenin bulunup bulunmadığı tespit edilebilir. Bir kitlenin tespit edilmesi halinde iğne biyopsisi yardımıyla bundan bir örnek alınarak patoloji laboratuvarlarına gönderilebilir. Bu sayede tümörün iyi veya kötü huylu olduğu hakkında bilgi sahibi olunabilir. Tüm bu muayene ve tetkiklerin ardından memede ağrıya neden olan problemler hekim tarafından teşhis edilerek tedavi süreci başlatılır.

Meme ağrısı tedavisi yöntemleri nelerdir?

Adet döngüsüne bağlı olarak gelişen ağrılar başta olmak üzere birçok meme ağrısı olgusu herhangi bir tedavi gerektirmeksizin kendiliğinden iyileşir. Fakat birkaç hafta içerisinde iyileşmeyen ve hekime başvuran hastalarda altta yatan sorun tespit edildikten sonra tedavi planı da buna göre şekillendirilir. Memelerin büyüklüğüne bağlı olarak ortaya çıkan ağrılarda buna özel olarak üretilmiş kalıplı ve destekli sütyenlerin kullanımı ağrıların oluşumunu azaltır. Siklik ağrılarda ağrı süresince, siklik olmayan ağrılarda ise tedaviye ek olarak ağrıların önlenebilmesi açısından non-steroid antiinflamatuar ilaçlar (NSAII) reçetelendirilebilir. Doğum kontrol hapı veya hormon, antidepresan içerikli ilaçların kullanımına bağlı olarak ağrı geliştiyse hekimle görüşülerek alternatif ilaçlar ve doz ayarlaması konusunda danışılmasında fayda vardır. Aynı durum menopoz sonrasında hormon tedavisi alan kadınlar için de geçerlidir. Meme ağrısı hastada başlıca şikayet nedeni olduğunda meme kanseri yüksek bir ihtimal olmasa da bazı durumlarda ağrı şikayetiyle sağlık kuruluşlarına başvuran hastalarda meme kanseri tespit edilebilmektedir. Bu durumda onkolojik tedavi başlatılarak kemoterapi, radyoterapi veya cerrahi tedavi uygulamalarından gerekli olanları başlatılır. Ek olarak vücudun başka doku ve organlarına yayılmış olabilme ihtimaline karşılık daha detaylı tarama testleri de uygulanır. Özellikle emziren annelerde görülebilen mastit (meme iltihabı) gibi sorunlarda ise hekim tarafından antibiyotik ilaçların kullanımı ve süt kanallarının açılmasına yardımcı fiziksel uygulamalar gibi öneriler verilebilir.

Eğer siz de meme ağrısı sorunu yaşıyor, meme ağrısı neden olur sorusunun yanıtını arıyorsanız bir hekime başvurarak muayeneden geçmenizde fayda vardır. Meme kanseri başta olmak üzere ağrıya neden olabilecek pek çok hastalıkta erken teşhis hayat kurtarıcı rol oynadığından olası hastalıklarınızın bir an önce teşhis ve tedavi edilmesini sağlayabilir, bu sayede daha sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz.


Kaynak Bilgisi : MedicalPark

Özel Başak Tıp Merkezi - Cilt (Deri) kanseri nedir? Cilt kanseri belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Rahim (Uterus) kanseri belirtileri nelerdir? - Mesane kanseri nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Kolon (Bağırsak) kanseri nedir? Kolon kanseri belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Böbrek kanseri nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - ALS hastalığı nedir? Belirtileri ve süreci - Lösemi (Kan kanseri) nedir? Belirti ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Çocukların yaz tatili sevincini arttıracak etkinlikler! - En iyi dostlarımız evcil hayvanlar -