Leke tedavisinde Q-switch lazer

Cilt, deri görünümünü etkileyen en önemli organ olup, cilt kusurları da güzelliğin gölgelenmesi üzerinde rol oynayan başlıca sağlık sorunları arasında yer alır. Yaşlanma ile birlikte gelen cilt lekeleri, akne izleri ve güneş lekeleri cilt tonundaki eşitsizliği bozarak ciltte istenmeyen görüntülere yol açabilir. Günümüzde gelişen medikal teknolojiler yardımıyla pek çok alanda olduğu gibi cilt sorunlarının tedavisi ve cildin gençleştirilmesi alanlarında da yenilikçi tedavi yöntemleri geliştirilmiştir. Bunlardan bir tanesi olan Q-Switch lazer tedavisi, lazer ışınları kullanılarak cilt kusurlarının giderilmesi ve istenmeyen dövmelerin silinmesi gibi işlemlerde güvenle kullanılmaktadır.

Q-Switch lazer yöntemi ile dövmeler, güneş lekeleri, yaşlılık lekeleri, çiller ve tüm lekelerin tedavisi yapılabilmektedir. Bu teknikle cildinize gönderilen lazer ışığı, sadece sorunlu bölge üzerinde çalışarak etrafındaki dokulara zarar vermeden lekelerinizi tedavi edebilir. Ağrıyı azaltmak için işlem öncesi anestezik krem uygulaması ve işlem esnasında soğutma uygulanabilir. Seans süresi 10-15 dakikadır. Seans aralıkları ve sayısı cildin yapısına, rengine ve üzerinde çalışılan bölgenin büyüklüğüne bağlı olarak değişebilir. İşte soru ve cevaplarla Q-Switch lazer tedavisi.

Q-Switch lazer nedir?

Q- Switch lazerler diğer tüm lazer cihazlarından farklı olarak çok kısa sürede çok güçlü atım yapabilen, gelişmiş teknolojiye sahip cihazlardır. Hedefi çok hızlı vurduğu için çevre dokuya ısı kaçışı minimal olur ve bu sayede çevre doku fazla zarar görmez. Dolayısıyla yapılan işlemlerde seçicilik maksimum düzeyde tutularak yalnızca hedeflenen dokuya yönelik uygulama yapılabilir.

Q-Switch lazer kullanım alanları nelerdir?

Q-Switch lazer, leke tedavisi ve dövme silmede en çok tercih edilen lazer tekniğidir. Bunun dışında da kullanım alanları mevcuttur. Aşağıdaki uygulamalar en yaygın olanlarıdır:

  • Leke tedavisi (Yaşlılık lekeleri, güneş lekeleri, doğum lekeleri, ota nevüs ve ito nevüs, Moğol lekeleri, çiller, cafe-au-lait adı verilen açık kahve renkli lekeler vb.),
  • Dövme silme,
  • Cilt gençleştirme (Yaşlanma belirtilerini tersine çevirmek için kollajen üretimini arttırır.),
  • Ayak tırnağı mantarı tedavisinde etkilidir.

Leke tedavisinde lazer mi yoksa krem mi tercih edilir?

Lekeler ikiye ayrılır. Yaşlılık lekesi, güneş lekesi gibi lekeler deriye renk veren hücrelerin (melanosit) artışına bağlı olarak gelişir. Bunlar canlı hücre olduklarından kremlerle bu hücrelerin geçmeleri mümkün değildir. Bunlarda etkili tedavi lazer tedavisidir. Buna karşın gebelik maskesi (melasma), sivilce lekeleri ve genel koyulaşma tarzı lekelerde deride leke maddesi (melanin pigmenti) artışı vardır. Bunlarda leke kremleri ya da lazer tedavisi kullanılabilir. Her durumda ilgili cilt sorununa ilişkin hekim tarafından yapılacak olan fiziksel muayenenin ve gerekli incelemelerin ardından uygun olan tedavi yöntemi belirlenerek buna başlanır.

Yaşlılık ve güneş lekelerinden Q-Switch lazer tedavisi ile tamamen kurtulmak mümkün müdür?

Yaşlılık ve güneş lekeleri yeterli sayıda seanstan sonra tamamen temizlenebilir. Böylece hastalar isterlerse ellerinde ve yüzlerinde gelişen bu yaşlılık belirtilerinden tamamen kurtulabilirler. Lekelerin tamamen yok edilebilmesi için gerekli olan uygulama süresi ve seans sayısı hastanın cilt durumuna ve lekelerin yoğunluğuna bağlı olarak değişkenlik gösterir.

Lazer tedavisi sonrası hasta nelere dikkat etmelidir?

Özellikle güneş lekesi tedavisi sonrası, işlem yapılan alan iyileşene kadar tekrar güneşe maruz kalırsa koyulaşabilir. Bu yüzden lazer yapılan alanı güneşten korumak çok önemlidir. Leke tedavisi için kış ayları, yaz aylarına göre çok daha idealdir. Tüm lazer uygulamaları sonrası soğuk uygulama ve hassas ciltler için bazı yatıştırıcı ve yangı önleyici kremler önerilir. İşlem sonrasında güneşe çıkmaktan kaçınılmalı, hava güneşli olmasa dahi hekim tarafından önerilen güneş koruyucu kremler düzenli olarak kullanılmalıdır.

Lazerle dövme nasıl yok edilir?

Dövme mürekkebinin vücudun yok edemediği büyük parçacıkları Q-Switch lazer vurularak daha küçük mürekkep parçacıklarına ayırır. Takip eden haftalarda, vücudun bağışıklık sistemi parçalanmış küçük mürekkep parçacıklarını temizleyerek, dövmenin solmasına neden olur. Lazerle dövme silme, dövmeleri iz bırakmadan temizlediği kanıtlanmış tek yöntemdir. Bu nedenle dövme sildirmek isteyen bireylerde hekim tarafından da uygun görülmesi ile birlikte işlem güvenle gerçekleştirilebilir.

Lazer tedavisi dövmeyi tamamen yok edebilir mi?

Q-Switch lazer ile bunun gerçekleşmesi mümkündür. Fakat dövmenin rengi, hastanın deri rengi, dövmenin yapıldığı bölge, kullanılan boyanın tipi ve yoğunluğu gibi farklı faktörler sonucu etkilediği için bunun garantisi yoktur. Bu konuda hekim tarafından yapılacak muayene ve değerlendirme oldukça önemlidir.

Lazerle dövme silme kaç seans ve ne kadar süre alır?

Bu soruya standart bir cevap vermek imkânsızdır. Çünkü lazerin pigment yükü ve renklerine göre gerekli seans sayıları değişiklik gösterebilir. Genellikle 4-8 seans lazer uygulaması gerekir. Çok renkli ve profesyonel dövmelerde seans sayısı artabilir. Lazer tedavisi sonrası vücudun bağışıklık sisteminin parçalanmış mürekkebi temizlemesi için, lazer seansları arasında 6 hafta olması önerilir. Bazı hastalar, düğün veya askerlik hizmeti gibi bir olaydan önce görünür bir dövmeyi sildirmek isteyebilir. Bu gibi durumlarda tedavileri birbirine çok yakın ve yüksek doz uygulamak kalıcı yan etki riskine neden olabilir. Ayrıca parçalanmış mürekkebi vücudun temizlemesi için gerekli zaman beklenmemiş olur. Dolayısıyla dövme sildirme işlemi iyi bir şekilde planlanmalı, uygun seans aralıkları beklenmeli ve aceleci davranışlardan kaçınılmalıdır.

Dövme silme ağrılı bir işlem midir?

Lazerle dövmenin çıkarılması tipik olarak bir miktar ağrı içerir. Epilasyon veya farklı nedenlerle gerçekleştirilen tüm lazer işlemlerinde bir miktar ağrı söz konusudur. Bununla birlikte, birçok kişi beklediklerinden daha az ağrı hissettiklerini ifade eder. Ağrıyı azaltmak için işlem öncesi anestezik krem uygulaması ve işlem esnasında soğutma uygulanabilir.

Lazerin yan etkileri nelerdir?

Lazer enerjisi hedef dokuda ısı enerjisine dönüşür ve hedefi yakarak yok eder. Bunun sonucunda işlem sonrası hafif kızarıklık ve ödem beklenilen ama geçici yan etkilerdir. Yan etkilerin kısa süre içerisinde yok olmasına yardımcı olmak adına işlem sonrası dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında hekim tarafından verilecek olan önerilere özen gösterilmesi gerekir. Agresif yüksek doz tedaviler sonrası su kabarcığı, yara gelişimi, morarma, leke ve iz oluşumu gibi yan etkiler gelişebilir. Böyle bir durumun gerçekleşmesi halinde işlemi yapan hekime bilgi verilmelidir.

Dövme silme deride yara izine sebep olur mu?

Lazerle dövme silmeden sonra yara izi gelişmesi oldukça olağan dışıdır. Birçok insanın bilmediği şey, bir dövme çıkarma işleminden sonra kalan herhangi bir yara izinin, dövmenin uygulandığı anda cildin doğal yapısının bozulmasına bağlı gelişen iz olduğudur. Dövme silme işlemi tamamlandıktan sonra, mürekkep konumdan elimine edilmiş olacaktır ancak dövme ile orijinal kalitesi bozulmuş olan cilt geride kalmaya devam edecektir. Dolayısıyla bu durumun dövme silme işlemine bağlı gelişen bir durum olmadığı bilinmelidir.

Eğer siz de çiller, güneş lekeleri ve sivilce izleri gibi cilt sorunlarına sahipseniz veya dövme sildirme işlemi yaptırmak istiyorsanız hekiminize danışarak Q Switch Lazer tedavisi hakkında bilgi alabilirsiniz. Cilt gençleştirme ve kusurların giderilmesine yönelik olarak yapılacak olan uygulamaların öncesinde cilt sorunlarınızın fiziksel muayene ile detaylı bir şekilde incelenerek değerlendirilmesi gerekmektedir. Hekiminiz tarafından Q Switch lazere uygun olduğunuzun belirtilmesi halinde lazer seanslarınız için randevularınızı oluşturabilir, cilt kusurlarınızdan kalıcı olarak kurtulabilirsiniz.


Kaynak Bilgisi : MedicalPark

Özel Başak Tıp Merkezi - Cilt (Deri) kanseri nedir? Cilt kanseri belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Rahim (Uterus) kanseri belirtileri nelerdir? - Mesane kanseri nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Kolon (Bağırsak) kanseri nedir? Kolon kanseri belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Böbrek kanseri nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - ALS hastalığı nedir? Belirtileri ve süreci - Lösemi (Kan kanseri) nedir? Belirti ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Çocukların yaz tatili sevincini arttıracak etkinlikler! - En iyi dostlarımız evcil hayvanlar -