Kolik bebek nedir? Kolik bebek müzikleri nelerdir?

Doğumun ardından, ilk ya da ikinci haftada ortaya çıkan kolik, bebeklerde kasılma ve ağlama nöbetleri şeklinde görülen, anne ve babaları bir hayli endişelendiren durumdur. Bebeklerin yaklaşık olarak %20’sinde olduğu düşünülen bu durum, bir hastalık ya da hastalık belirtisi değildir. Gaz sancısı olarak da tanımlanabilen kolik bebek tanısının koyulabilmesi için 3 ya da 4 aydan küçük bebekte, haftada en az 3 gün boyunca ve gün içinde yaklaşık 3 saat süren huzursuzluk, kasılma ve ağlama nöbetleri görülmesi gerekir. Kolik bebek varlığında ağlama, normal ağlamalardan farklıdır. Farklı bir deyişle bebek ağlamaya başladığında sakinleştirilemez ve ağlama nöbetleri çoğunlukla, öğleden sonra ve akşamları görülür. Nadiren de olsa ağlama krizleri 24 saat sürebilir. Kolik bebeklerin ağlaması çoğunlukla her gün görülür. Zaman zaman ağlama krizleri dursa da aniden tekrar başlayabilir. Kolik bebeğin ağlama nöbeti, çoğunlukla gaz çıkarmasıyla sonlanır. Bebeğin ağlaması farklı bir durumdan kaynaklanmıyorsa ağlamalar, çoğunlukla 3. aydan sonra azalarak biter. Gaz sancısından kaynaklanan bu durumda bebeğin sakinleşmesine yardımcı olan bazı yöntemler bulunur. Ancak öncelikle sıklıkla sorulan “Kolik bebek nedir?” ve “Kolik bebek ne demek?” gibi soruları yanıtlamak gerekir.

Kolik Bebek Nedir?

Kolik bebeğe sahip olan anne ve babalar, çoğunlukla bebekleri yeni doğduğunda onun ne kadar uslu olduğunu ve kendilerinin ne kadar şanslı olduğunu düşünse de bu durum fazla uzun sürmez. Bebeklerin yaklaşık olarak %20’si, hiçbir sağlık problemi olmasa bile 2. ya da 3. haftanın içindeyken dinmek bilmeyen ağlama krizlerine girer. Aniden başlayan ağlama krizleri, sürekli ve yüksek seslidir. Bu nöbetler sırasında bebeğin yüzünde acı ya da sıkıntı ifadesi olabilir. Kolik bebekler çoğunlukla ağlama nöbetleri sırasında ayaklarını karnına doğru çeker ve yumruklarını sıkar. Uzun süreli ağlamaya bağlı olarak bebeğin cildi kızarır ve ağız çevresinde soluk bir görünüm oluşabilir. Bu durum ebeveynlerin paniklemesine yol açar. Ağlama nöbetleri, genellikle öğleden sonra ve akşam saatlerinde başlar ve ebeveynlerin hemen tüm sakinleştirme çabaları sonuçsuz kalır. Bebeğin, kolik olup olmadığını anlamak için nedensiz olarak gelişen ağlama nöbetlerinin, haftada en az 3 gün görülmesi ve bu günlerde toplam 3 saat boyunca durdurulamayan sıkıntı, sancılanma ve ağlama gibi belirtilerin görülmesi gerekir. Ağlama, ancak bebek gaz çıkarttıktan ya da kakasını yaptıktan sonra sona erer. Kısa bir sürenin ardından tekrar başlar. Kolik bebek olarak tanımlanan bu durum, çoğunlukla bebeğin 3. ayını doldurmasının ardından son bulur. Ancak bu süre boyunca aile, bebeğin sancısını dindirmek için pek çok yola başvurur.

Kolik Bebek Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerin beslenme ve uyku düzenlerini etkileyen koliğin yaygın olarak görülen belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Kolik bebekler sıklıkla bacaklarını karınlarına doğru çeker ve gergin bir şekilde uzatır.
  • Ağlama krizleri sırasında zaman zaman sırtını yay gibi gerer.
  • Kolik bebekler ağlarken ellerini yumruk yapar, kol ve bacaklarını savurur.
  • Ağlarken, yüzü acı çekiyormuş gibi görünür ve kıpkırmızıdır.
  • Karnı şiştir ve ağlama çoğunlukla kaka yaptıktan ya da gaz çıkarttıktan sonra sona erer.
  • Meme arayan bebek, memeyi emerken birden bırakarak ağlar ve daha sonra tekrar meme arar.
  • Ağlama sesinin şiddeti normalde olduğundan daha fazladır.
  • Ağlama süresi günde 3 saatten fazladır.

Kolik Bebek Nasıl Sakinleştirilir?

Gaz sancısı nedeniyle oluşan kolik bebek, bebeğin uzun süre boyunca ağlamasına yol açar. Bebeğin beslenme ve uyku düzeninin bozulmasına yol açan bu durumda bebeğin sakinleşmesini sağlayan bazı yöntemler bulunur. Ancak bu yöntemler bazı bebekleri sakinleştirirken bazılarının daha fazla ağlamasına da yol açabilir. Ayrıca kolik bebek sesi olarak da bilinen acı ağlama sesini dindirmek ve bebeği rahatlatmak için önerilen yöntemler art arda denenmemelidir. Farklı bir deyişle aynı ağlama nöbeti için bir yöntemden diğerine geçmek, bebek için uyarıcı etki göstererek ağlama şiddetinin artmasına neden olabilir. Kolik bebeklerin sakinleşmesini sağlayan yöntemlerin bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Bebeğin yavaş ve ritmik bir şekilde kucakta, pusette ya da yatağında sallanması, bazı kolik bebeklerin sakinleşmesinde etkilidir.
  • Bebek, kucağa alındığında anne ya da babanın göğsüne yaslanması, bebeğin güven duymasını sağlar. Bebek, göğüse yaslı pozisyondayken çok hafif ve ritmik bir şekilde bebeğin sırtına ya da poposuna vurulabilir. Bu işlem bebeğin incinmesine yol açabileceğinden vurma eylemi, el hareketiyle değil hafif parmak hareketleriyle, dokunma şeklinde yapılmalıdır.
  • Dinmeyen ağlama krizine giren bebeklerin arabayla gezdirilmesi de etkili bir yöntemdir. Arabanın sallanma hareketlerinin yanı sıra sesinin de bebekler üzerinde sakinleştirici etkisi olduğu düşünülür.
  • Bazı bebekler anne ya da babalarının sesiyle de sakinleşebilir. Bebeğe şarkı söylemek ya da onunla sakin bir ses tonuyla konuşmak, bebeğin rahatlamasında etkili olabilir.
  • Anne ya da babanın bebeği kucağına alıp sırtüstü yatırması ve bu sırada hafif bir şekilde sırtına vurması ya da sıvazlaması bebeğin rahatlamasını sağlayabilir.
  • Bebeğin ağlama nöbetleri sırasında emzirilmesi ya da emzik verilmesi, bebeğin sakinleşmesine yardımcı olabilir.
  • Ebeveynin sırtüstü yatar pozisyondayken bebeği yüzü koyun şekilde göğsüne yatırması bebeğin sakinleşmesini sağlayabilir. Bazı bebekler, ebeveynlerinin kalp atışlarını duyduğunda da sakinleşebilir.
  • Bazı kolik bebekler, ılık suyla yıkandıklarında aniden sakinleşebilir. Banyo sırasında bebeğin karnına ve sırtına su tutulması ve hafifçe masaj yapılması da etkili olabilir.

Kolik Bebek Müzikleri Nelerdir?

Kolik bebeklerin büyük bir bölümü ritmik sesleri sever. Bu sesler, tıraş makinesi, elektrik süpürgesi, saç kurutma makinesi gibi aralıksız ses çıkaran cihazlar olabileceği gibi rahim içi sesler ya da kolik bebek müzikleri de olabilir. White noise olarak tanımlanan bu ses türlerinde, uzaktan gelen rüzgar, dalga, su damlaması, uğultu sesi ve yağmur yağışının oluşturduğu sesler kullanılır. Bazen bu seslere kalp sesi gibi ritmik sesler de eklenir. Kulağa hoş gelen bu sesler, kolik bebeklerin sakinleşmesi için kullanılabilir. White noise olarak bilinen bu müziklerin yanı sıra bebeğin sakinleşmesinde etkili olan ninni ve melodiler de kolik bebeğin sakinleşmesine yardımcı olabilir. Bu ninnileri internetten bulabileceğiniz gibi kendiniz de söyleyebilirsiniz.

Ne Zaman Doktora Gitmeli?

Sağlıklı bebekler, dünyaya geldikleri andan itibaren ağlar. İlk zamanlarda görülen ağlama, bezin kirlenmesi, acıkma, üşüme ya da sıcaklık artışına bağlı olarak görülür. 2. ya da 3. haftadan sonra kolik bebeklerde ağlamanın şekli ve şiddeti değişir. Kolik bebeklerde ağlama, daha yoğun ve uzun süre ile görülür. Ağlama bazen gün boyu sürebilir. Kolik, bir sağlık sorunu değildir. Bu yüzden tedavi edilmesi gereken bir durum da değildir. Ancak bazı durumlarda bebeklerde görülen fıtık, orta kulak iltihabı, idrar yolu enfeksiyonu ya da bağırsak düğümlenmesi gibi rahatsızlıklar da bebeğin uzun süre boyunca ağlamasına yol açabilir. Bebekte başka bir problem olmadığından emin olmak için hekime başvurulabilir. Kolik tanısı için hekim, ebeveynleri dinler ve ardından bebeği muayene eder. Hekim, bebeğin gaz sancılarını hafifletmek için bazı bitkisel ilaçlar ve diyet değişiklikleri önerebilir.

Eğer sizin de bebeğiniz çok fazla ağlıyor ve ağlama krizlerine giriyorsa, gerekli sağlık taramalarından geçirmek için bir sağlık kuruluşuna başvurabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.


Kaynak Bilgisi : MedicalPark

Özel Başak Tıp Merkezi - Cilt (Deri) kanseri nedir? Cilt kanseri belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Rahim (Uterus) kanseri belirtileri nelerdir? - Mesane kanseri nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Kolon (Bağırsak) kanseri nedir? Kolon kanseri belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Böbrek kanseri nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - ALS hastalığı nedir? Belirtileri ve süreci - Lösemi (Kan kanseri) nedir? Belirti ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Çocukların yaz tatili sevincini arttıracak etkinlikler! - En iyi dostlarımız evcil hayvanlar -