Kaburga ağrısı nedir? Kaburga ağrısı neden olur?
Kaburga ağrısı, genellikle göğüs kafesinin bulunduğu bölgede hissedilen hafif veya şiddetli ağrılardır. Keskin ya da donuk şekilde görülebilen bu ağrılar pek çok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Genellikle yaralanmalar veya göğüs bölgesine alınan darbelerden sonra görülür. Fakat bazı durumlarda bu ağrılar altta yatan farklı bir sağlık sorununu da işaret edebilir. Kalp ve akciğerler, kas ve iskelet sistemi gibi vücudun farklı bölgelerine ait sorunlardan kaynaklı olarak ortaya çıkan ağrılar da kaburga ağrısı ile karıştırılabileceğinden bu konuda gereken hassasiyet gösterilmeli ve birkaç günden uzun süren ağrı halinde derhal sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır.
Kaburga ağrısı nedir?
Kaburga ağrıları, göğsün alt kısmında ve göbeğin üzerinde kalan kısımda tek taraflı veya çift taraflı görülebilen ağrılardır. Bu ağrılar herhangi bir darbe veya yaralanma sonrasında gelişebileceği gibi bazı durumlarda kendiliğinden veya bilinmeyen nedenlere bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Halk arasında göğüs kafesi ağrısı olarak da adlandırılan bu tip ağrılar bazen sporda zorlamaya ve ani hareketlere bağlı oluşan kas ağrılarından ibaret olabileceği gibi kaburga kırığı, organ ağrıları gibi daha ciddi sorunların bir semptomu da olabilir. Ağrının ne şekilde hissedildiği de sorunun nedenine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Yaralanma ve darbelere bağlı olarak gelişen kaburga ağrıları genellikle çok daha şiddetlidir. Bu ağrılar travmadan hemen sonra veya bir süre sonra ortaya çıkabilir. Genellikle kaburga ağrıları basit ve kolaylıkla tedavi edilebilir nedenlere bağlı olarak oluşmakla birlikte bazı durumlarda ise altta yatan önemli sağlık sorunlarına bağlı olabildiğinden vakit kaybedilmeksizin muayene ve tedavi gerektirir
Kaburga ağrısı belirtileri nelerdir?
Kaburga ağrısı veya göğüs kafesi ağrısı, göğüs bölgesinin alt kısmı ile göbeğin üst kısmı arasında herhangi bir yerde hissedilen ağrılarla kendini gösterir. Bu ağrılar dinlenme sırasında veya hareket ederken ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda ise hareketle birlikte ağrının şiddeti artar. Son zamanlarda yapılan zorlayıcı hareketler, spor aktiviteleri, göğüs bölgesine alınan darbeler gibi bir durumun varlığında hastalar, ağrının buna bağlı olarak gelişen kaburga veya kas ağrısı olduğunu kolaylıkla anlayabileceğinden birkaç gün içerisinde iyileşmesini bekleyebilir. Fakat böyle bir durumun olmaması halinde göğüsteki ağrının kaburga ağrısı mı yoksa kalp, akciğer gibi organlara ilişkin ciddi bir sağlık sorununu gösteren bir ağrı mı olduğunun ayırt edilmesi oldukça güçtür. Yaralanma ile gelişen veya nedensiz yere ortaya çıkan kaburga ağrılarında derhal, spor veya kas zorlanmalarına bağlı olarak oluşan kaburga ağrılarında ise birkaç gün beklendikten sonra iyileşme olmaması halinde sağlık kuruluşlarında gerekli muayene ve tanı testlerinin yaptırılması gerekir.
Kaburga ağrısı nedenleri nelerdir?
Göğüs kafesi, 12 adet sağda 12 adet solda olmak üzere toplamda 24 kaburga kemiğinden meydana gelir. Temel işlevi ise içerisinde bulunan organları dışarıdan gelebilecek hasarlara karşı korumaktır. Vücudun sol tarafında kaburgalara yakın bölgelerde kalp, akciğer, dalak, pankreas, mide ve böbrek gibi organlar yer alırken sağ tarafta karaciğer bulunur. Bu organlardan herhangi birinde oluşan enfeksiyon, çevre doku ve organlara yayılabilir veya yansıyan ağrılar oluşturabilir. Bu da kaburga ağrısına sıklıkla neden olabilen faktörler arasında yer alır. Bununla birlikte özellikle sol tarafta hissedilen kaburga ağrıları kalp ağrısı ile sıklıkla karıştırılsa da sol tarafta hissedilen her göğüs ağrısının kalple ilgili bir problemi işaret etmediği söylenebilir. “Kaburga ağrısı neden olur?” sorusuna yanıt olabilecek diğer faktörler arasında şunlar vardır:
- Göğüste yaralanma
- Kaburga kırıkları
- Kas spazmları
- Akciğer iltihabı
- Kaburga kıkırdaklarındaki iltihaplanma ve şişlikler (kostokondrit)
- Osteoporoz gibi kemik hastalıkları
Yukarıda verilen nedenler tam anlamıyla kaburga ağrısı olarak nitelendirilebilen ağrı türlerine ilişkin nedenlerdir. Fakat kalp ağrısı, akciğer ağrısı veya pankreatit, dalak enfarktüsü ve böbrek taşları gibi başka organların neden olduğu yansıyan ağrılar da kaburga ağrısına benzer belirtilerle kendini göstereceğinden göğüs kafesinde ağrı hisseden hastalar mutlaka bir hekime başvurmalıdır.
Kaburga ağrısı teşhisi nasıl konulur?
Sol veya sağ kaburga ağrısı şikayeti ile sağlık kuruluşlarına başvuran hastalar, öncelikle yaşadıkları ağrıyı net bir şekilde hekimlerine tarif etmelidir. Bu sırada ağrıyı hafifleten veya kötüleştiren hareketler veya pozisyonlar var ise bunlardan da bahsedilmelidir. Ağrının türü ve hissedildiği bölge, hekimin tanıyı koyabilmesi için önemli bir paya sahiptir. Tıbbi öykünün alınmasının ardından hekim tarafından yapılacak muayene sırasında da bu faktörlere ilişkin değerlendirme yapılabilir. Yaralanmalardan sonra gelişen ağrılarda veya nedensiz ağrılarda kemik ve eklemlerde bulunan kırık, çatlak ve hasar gibi sorunların teşhis edilebilmesi için röntgen incelemesi istenebilir. Bu tıbbi görüntüleme tekniği yardımıyla aynı zamanda kemiklerde bulunan anomaliler de tespit edilebilir. Aynı zamanda herhangi bir tümörün varlığından şüphelenilmesi veya bu ihtimalin araştırılması açısından manyetik rezonans (MR) görüntülemesi tekniğine de başvurulabilir. Hastanın yaşadığı kaburga ağrıları uzun bir zaman dilimine yayılmış, bir diğer deyişle kronikleşmişse bu durumun kemik hastalıklarını işaret ediyor olma ihtimali yükselir. Bu hastalıkların ve kemik kanserlerinin araştırılabilmesi için boyar madde enjeksiyonu yardımıyla kemik taraması uygulamaları yapılabilir. Sonrasında özel bir kamera yardımıyla yapılan görüntüleme ile birlikte kemik hastalıkları ve anomalileri net bir şekilde tespit edilebilir. Ağrıya neden olan sorunlar ve altta yatan hastalıklar teşhis edildikten sonra buna yönelik tedavi planı başlatılır. Bu sırada ağrıları hafifletme amacıyla semptomatik tedavilerden de yararlanılır.
Kaburga ağrısı tedavi yöntemleri nelerdir?
Kaburga ağrısı tedavisinin ne şekilde yapılması gerektiği, ağrıya neden olan soruna göre farklılık gösterir. Kas spazmları ve darbelere bağlı olarak oluşan kaburga çürümeleri sonucunda gelişen ağrılarda soğuk kompres ve ağrı kesici ilaç uygulamaları sıklıkla tercih edilir. Ağrı kesiciler kaburgadaki ağrıyı hafifletme konusunda yeterli gelmez ise hekim tarafından birtakım sıkıştırıcı sargılar veya korselerin kullanımı da önerilebilir. Fakat bu uygulamalar yalnızca nadir ve hekim tarafından gerekli görülen durumlarda uygulanır. Hastaların hekime başvurmadan kendi kendilerine yapacakları sargı uygulamaları bazı durumlarda hastalığı kötüleştirebilir, nefes almayı zorlaştırabilir. Hekim tarafından yapılan muayene ve tanı testleri sonucunda kemik kanseri teşhisi alan hastalarda tümörün yapısı ve yayılımı da göz önünde bulundurularak uygun onkolojik tedaviler başlatılır. Bunlar arasında radyoterapi, kemoterapi ve cerrahi operasyonlar yer alabilir. Onkolojik tedaviye başlanırken aynı zamanda tümörün direkt olarak burada oluşmamış olup farklı doku ve organlardan yayılım göstermiş olması ihtimaline karşılık tüm vücuda yönelik gerekli taramalar yapılır. Yine aynı şekilde kemik kırıkları, osteoporoza bağlı kemik sorunları ve yapısal bozuklukların onarımı için cerrahi girişimler de gerekebilir. Osteoporoz veya kemikleri etkileyen buna benzer hastalıkların teşhis edilmesi halinde hekim tarafından önerilen tedavi planına ek olarak kalsiyum takviyeleri ve diyetisyen kontrolünde uygulanacak olan bir tıbbi beslenme tedavisinden de yararlanılabilir.
Eğer siz de kaburga ağrıları yaşıyorsanız ve bu ağrılar özellikle de birkaç günden fazladır devam ediyor ise derhal bir sağlık kuruluşuna başvurarak gerekli muayeneler ve tanı testlerinden geçmelisiniz. Muayene ve incelemeler sonucunda yaşadığınız ağrıların nedenine ilişkin hekiminiz tarafından konulacak olan teşhisin ardından tedavi sürecinizi bir an önce başlatarak ileride karşılaşabileceğiniz daha ciddi boyuttaki sorunların önüne geçebilirsiniz.
Kaynak Bilgisi : MedicalPark