İmplant nedir? Diş implantı tedavisi kimlere uygulanır?

Hızla gelişen teknoloji en çok modern tıbbın işine yarıyor. Diş hekimliği de son yıllarda bundan fazlasıyla nasibini almış durumda. Bu yazımızda modern diş hekimliğinde kullanılmakta olan tedavi yöntemlerine değinmek istedik.

Eksik dişler hem sağlık hemde kozmetik açıdan sorun oluşturuyor. gelişen teknoloji diş hekimliğinin de işine yaradı. Geleneksel olarak kullanılan köprü ve proteze alternatif olarak implant diş tedavisi geliştirildi. Peki implant nedir, implant tedavisi nasıl ve kimlere yapılır?

İmplant nedir?

İmplant eksik dişlerin tedavisinde kullanılan ve çene kemiğinin içine yerleştirilen titanyumdan yapılmış vidalardır. Bu vidaların üzerine diş protezi yerleştirilir. İmplant tedavisinin diğer tedavilere avantajı komşu dişlere zarar verilmez. Yani komşu dişlerin kesilmesi gerekmez. İmplant diş kök görevi görür ve doğal diş gibi rahatlıkla yemek yiyebilir, konuşabilir ve gülebilirsiniz.

İmplant tedavisi kimlere uygulanabilir?

İmplant tedavisi 18 yaş üzeri, çene ve yüz gelişimini tamamlamış bireylere uygulanır. Tedaviden önce çene yapısının implanta uygun olup olmadığı çekilen röntgenlerle tespit edilir. Şeker hastalarında tedaviden önce hastalığın düzene girmiş olması gerekir. Kan sulandırıcı ilaç kullananlarda tedaviden önce ilaçlar kesilir. Kemik erimesi olanlar uygun tedavi aldıktan sonra implant tedavisi görebilirler.

İmplant tedavisi nasıl yapılır?

İmplant tedavisi hastaya hafif bir sedasyon verilerek yapılır. İşlemden önce detaylı muayene ve röntgen gereklidir. Çene kemiklerinin ve kalan dişlerin ölçüsü alınır. Dental implantların yerleştirilmesi için iki seçenek vardır. Tek aşamalı işlemde implant yerleştirildikten sonra geçici başlık takılır. İki aşamalı işlemde ise dental implant takıldıktan sonra üzeri diş eti ile kapatılır ve iyileşmeye bırakılır. Protez başlıklar daha sonra takılır. Her iki durumda da geçici bir köprü yerleştirilir ve alt çene için 3 ay, üst çene için altı ay iyileşme süreci beklenir. Bazen dental implantların üzerine yeni yapılan dişler hemen takılabilir. Dental implantla hasta güvenle gülebilir ve yemek yiyebilir.

Zirkonyum implantlar, titanyumdan yapılmış implantların direncini artırmak için yapılmış yeni kuşak implantlardır. Özellikle dar çene kemiğinde dayanıklılığı artırmak için kullanılır. Titanyumdan dayanıklılık haricinde farkı yoktur.

Zirkonyum aynı zamanda diş kaplamasında da kullanılmaktadır.  Zirkonyum doğal dişe yakın beyazlıktadır ve ışığı yansıtır. Bu nedenle dayanıklılık yanında estetik açıdan da kullanışlıdır. Aşınma yapmaz ve ağızda metal tadı bırakmaz. Zamanla renk değişikliğı oluşmaz. Vücuda zararı yoktur.

Diş teli uygulaması (Ortodonti)

Diş teli değişik nedenlerle dizilimlerinde bozukluk ve çarpıklık olan dişlerin üzerine yerleştirilen braket ve bunları tutan telden oluşur. Diş teli aralıklı dişleri olanlara, dişlerinde çarpıklık olanlara, ısırma bozukluğu olanlara, kırık dişlere ve birbirinin üzerine binmiş dişleri olanlara uygulanır. Diş teli tedavisinin belli bir yaşı yoktur. Diş teli tedavisi yaklaşık 18-24 ay arasında sürer. Ciddi çene bozukluklarında bu tedavi üç yıl sürebilir. Diş teli tedavisi alan hastalar çok yapışkan gıdalar dışında her şeyi yiyip içebilirler. Ancak temizliğe çok özen göstermeleri gereklidir.

Diş eti çekilmesi ve tedavisi

Diş etinin mine tabakasının altına kadar çekilmesi ve diş kökünün açığa çıkması diş eti çekilmesi olarak değerlendirilir. Genetik olabileceği gibi diş taşları, kötü kaplamalar, dişlerin sert ve aşırı fırçalanması sonucu oluşabilir. Diş eti çekilmesinin belirtileri ağız kokusu, diş fırçalarken kanama, diş etlerinde şişme ve kızarmadır. Diş eti çekilmesi aynı zamanda diş kayıplarına yol açabilir.

Diş eti çekilmesi tedavisinde değişik dolgu teknikleri kullanılır. Diş tamamen kaplanabilir. İleri boyutlu vakalarda cerrahi yöntem kullanılır. Cerrahi yöntemde civar bölgedeki sağlam doku hasarlı bölgeye kaydırılarak çekilme olan alan kaplanır yada damaktan alınan bir greft, çekilme olan bölgeye cerrahi olarak eklenir.


Kaynak Bilgisi : MedicalPark

Özel Başak Tıp Merkezi - Cilt (Deri) kanseri nedir? Cilt kanseri belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Rahim (Uterus) kanseri belirtileri nelerdir? - Mesane kanseri nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Kolon (Bağırsak) kanseri nedir? Kolon kanseri belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Böbrek kanseri nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - ALS hastalığı nedir? Belirtileri ve süreci - Lösemi (Kan kanseri) nedir? Belirti ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Çocukların yaz tatili sevincini arttıracak etkinlikler! - En iyi dostlarımız evcil hayvanlar -