Dolgu nasıl yapılır?
Dolgular cilt altına enjeksiyon yöntemiyle uygulanan ve birçok estetik operasyondan çok daha ucuza mal olan bir prosedürdür. Dolgu, cilt altındaki bölgelere kırışıklıkları gidermek amacıyla yapıldığı gibi, dolgun göğüs ya da dudak görüntüsü sağlamak amacıyla da kullanılabilir. Bu yazıda, sizler için dolgu çeşitleri ve farklı uygulama alanları gibi merak edilen konular ele alınmıştır.
Dolgu nasıl yapılır?
Dolgu, yüz germe gibi ciddi estetik operasyonlardan, hem çok daha kısa sürede gerçekleşir hem de çok daha ekonomik bir şekilde kişiye genç bir görünüm kazandırır. Dolgu işlemi cilt altına uygulanan basit bir enjeksiyondan ibarettir. İşlemden önce bölgeye lokal anestezi uygulanır. Dolgu işlemi uygulanacağı bölgeye göre değişmekle beraber, en fazla yarım saat süren bir prosedürdür. Dolgu işlemi 4 ay ile bir yıl arası değişen sürelerde kalıcılık gösterir.
Dolgu ile botoks arasındaki fark nedir?
Botoks yüze yerleşmiş olan derin çizgileri tam olarak gideremez. Botox yüz mimikleri ile oluşan kırışıklıkları gidermek ve bunların kalıcı hale gelmesini engellemek için yapılan bir işlemdir. Burada uygulanan toksin, kırışıklıklara neden olan mimik kaslarını geçici olarak bloke ederek bölgeye daha pürüzsüz bir görünüm kazandırır. Dolgu ise direkt kırışıklıkların altına enjekte edilerek burayı doldurur ve çizgi ve kırışıklıklar neredeyse tamamen giderilir.
Dolgu tedavisinin dezavantajları nelerdir?
Dolgu tedavisi hızlı ve kolaydır. Ancak bazı kişilerde dolguların, alerjik reaksiyon oluşturma riski vardır. Bazı kişilerde şişlik ya da cilt altında küçük yumrular hissedilir. Çok ender vakalarda, oluşan bu küçük yumrular kalıcı olabilir. Çok yüzeysel olarak yapılan enjeksiyonlarda Tyndall etkisi olarak bilinen mavimsi bir cilt rengi oluşabilir. Oluşan bu renk değişiminin giderilmesi bir iki ay alabilir. Dolgular uzman bir kişi tarafından kullanılmadığında, cilt hücrelerinin ölmesi ya da sinir felci gözlenebilir. Bütün bu olası yan etkilerin oluşma riskini en aza indirgemek için dolgunun deneyimli bir uzman doktor (sertifikalı bir dermatolog ya da plastik cerrah) tarafından uygulanması çok önemlidir.
Her dolgu, her kırışıklık türü için kullanılmaz. En az risk ve en iyi sonuçlar, doğru olan maddeyi doğru yerde kullanarak elde edilir. Cildinizdeki kırışıklığın yeri, tipi ve cildinizin tipine göre sizin için en doğru olan maddeyi doktorunuz belirleyecektir.
Dolgular sadece kırışıklık gidermek için değil dudakları dolgunlaştırmak, yanakları kaldırmak, çeneyi ve elmacık kemiklerini tekrar şekillendirmek için de kullanılabilir. Dolgu son zamanlarda sarkan elleri dolgunlaştırmak ve genç bir görünüm kazandırmak için de kullanılmaktadır.
Dolgu sonrası ağrı
Prosedürün ardından lokal anestezik ilacın etkisi geçtikten sonra ağrı hissedilmesi normaldir. Bu ağrı hafif bir ağrı olup doktorunuzun tavsiye ettiği ağrı kesicilerle giderilebilir.
Dudak dolgusu
Dudak dolgusu, dudağa daha hacimli ve dolgun bir görünüm kazandırmak için yapılır. Dudak dolgusu yaparken kişinin dudak yapısı, yaşı, dudak ve burun arasındaki bölgenin mesafesi, kişinin isteği, zevki vb gibi faktörler göz önüne alınır. Dudak dolgusu için genelde hyaluronik asit dolguları kullanılır. Dudak dolgusu yaklaşık 5 dakika sürebilecek bir işlemdir. Uygulama öncesinde lokal anestezik bir krem sürülür. Sonrasında ise buz ve masaj ile dolgunun uygun yere dağılması sağlanır.
Meme dolgusu
Dolgun göğüslere sahip olmak isteyen ya da memede asimetri yaşayan kadınlar için geçici fakat ameliyatsız bir çözümdür. Bu yöntemin de kalıcılığı kullanılan dolgu çeşidine bağlı olarak farklılık gösterebilir.
Dolgu çeşitleri nelerdir?
1) Hyaluronik asit içeren dolgular
En popüler dolgu maddesi hyaluronik asittir. Yan etkileri nadirdir ancak enjeksiyon bölgesinde kızarıklık, şişme ve morarma gözlenebilir. Dolgu ayrıca cildin altında küçük şişlikler yaratabilir.
Sonuçların kalıcılığı birkaç aydan bir yıla kadar değişiklik gösterir. Bazı araştırmalar, tekrarlanan enjeksiyonların, vücudun kendi doğal kolajen üretimini uyarmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. Bu durum, çizgi ve kırışıklıkların sayısını azaltmaya yardımcı olacaktır. Aynı görünümü elde etmek için zamanla daha az dolguya ihtiyaç olduğuna dair bazı kanıtlar da vardır.
2) Sentetik madde içeren dolgular
Bu daha küçük kırışıklıkları gidermek için kullanılan, ciltte doğal olarak bulunmayıp laboratuvar ortamında oluşturulan maddeleri içeren bir dolgu çeşididir. Bu gruptaki tüm dolgu maddelerinin enjeksiyon bölgesinde kızarıklık, şişme veya morarma gibi benzer yan etkileri vardır. Diğer yan etkiler arasında, görülebilir ve hissedilebilen ve nadir durumlarda çıkarılması için ameliyat gerektirebilecek nodüller veya yumrular bulunur.
Bu maddeler sentetik olduğu için vücut tarafından parçalanması daha uzun süre alacaktır. Bu nedenle kalıcılıkları diğer dolgulara oranla daha fazladır. Bununla beraber, yan etkilere neden olma olasılığı daha yüksektir. Ayrıca uzman bir doktor tarafından doğru uygulanmadığında deformasyona neden olabilir.
3) Kolajen dolgu maddeleri
İlk dolgu maddeleri, bilim insanları tarafından çoğunlukla ineklerden çıkarılan kolajenin saflaştırılmış bir formundan yapılmıştır. Bu tip dolgular ilk zamanlarda iyi çalışmasına ve doğal görünümlü bir yüzey sunmasına rağmen kalıcılıkları çok azdı. Çoğu kolajen enjeksiyonları tedaviden 1 ay sonra parçalanmaya başlıyordu. Bu tip dolgu maddeleri bir hayvan kaynağından yapıldığı için daha yüksek bir alerjik reaksiyon oranına sahipti ve önceden alerji testi gerektiriyordu. Kolajeni işlemenin yeni yolları, riskleri azaltmaya yardımcı oldu. Ayrıca, yeni sentetik kolajen formları bu enjeksiyonları daha geniş bir kitle için daha güvenli ve kullanışlı hale getirdi. Sonuçlar, diğer kırışıklık dolguları kadar uzun sürmese de, çoğu sonuçların daha doğal göründüğünü belirten ve tercih edenler bulunmaktadır. Kolajen enjeksiyonlarının yan etkileri arasında bazı alerjik reaksiyon riskleri (çoğunlukla inek kaynaklarını kullanan kişiler için) yanı sıra enjeksiyon bölgesinde morarma ve kızarıklık sayılabilir.
4) Otolog dolgular
Otolog dolgular vücudun kendisine ait dokuların kullanıldığı dolgulardır. Yağ, bu kategoride en sık kullanılan maddedir. Kendi yağ dokunuz uyluklarınızdan, kalçalarınızdan veya karnınızdan cerrahi olarak çıkarılır, işlenir, daha sonra enjekte edilir. Bu işlem iki cerrahi prosedür gerektirir (biri yağı çıkarmak, diğeri enjekte etmek için). Her iki prosedür de tek bir ziyarette yapılabilir. Laboratuvarda yapılan ek yağ saflaştırma aşamaları maliyetli ve zaman alıcı olabilir. Sonuçlar yarı kalıcı olabilir ancak zaman içinde bir dizi enjeksiyona ihtiyacınız olabilir.
Otolog fibroblast enjeksiyonlarında çoğunlukla kulak arkasından alınan dokulardan, fibroblast kök hücreleri üretilir ve bu hücreler yine cilde uygulanır. Trombosit açısından zengin plazma enjeksiyonları başka bir tür otolog kırışıklık dolgu maddesi / hacim arttırıcıdır. Koldan kan alınır, tedavi edilir, daha sonra yüze enjekte edilir. Etkiler 12 ila 18 ay sürebilir.
Riskler, enjeksiyon bölgesinde morarma, kızarıklık ve şişme de dahil olmak üzere diğer kırışıklık dolgularına benzer. Dolgular vücudunuzdan geldiğinden, bu enjeksiyonlar sağlık bakanlığı onayı gerektirmez.
Tüm dolgular için risklerin en aza indirilmesi ve iyi sonuçların arttırılması
Kırışıklık dolgu maddeleri, günümüzde kullanılan en güvenli kozmetik prosedürler arasındadır. Ancak tedavinizin güvenli olmasını sağlamak için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır:
- Fiyatın rehberiniz olmasına izin vermeyin. Standart tedaviden çok daha düşük maliyetli bir kırışıklık dolgu tedavisi teklif edildiyse, sağlayıcının becerisinde veya ürünün kalitesinde bazı tavizler veriliyor olabilir.
- Tüm kırışıklık dolguları steril aletlerle tıbbi bir ortamda yapılmalıdır. Evlerde, otellerde, kaplıcalarda veya tatil köylerinde yapılan tedaviler, kesinlikle kabul edilmemelidir.
- Bir doktor ofisinin dışındaki kaynaklardan enjekte edilebilir dolgu maddesi almayın. Ne ile enjekte edildiğini öğrenin ve doktorunuza sağlık bakanlığı onaylı bir kırışıklık dolgusunun kullanılıp kullanılmadığını, doğrudan üreticiden satın alınıp alınmadığını sorun. Bir merkez size bu bilgileri vermiyorsa, prosedürü yapmalarına izin vermeyin.
- Dolguyu korumaya yardımcı olmak ve enjeksiyon sonrası pigment değişimini engellemek için güneş kremi kullanın.
Sağlıklı günler dileklerimizle.
Kaynak Bilgisi : MedicalPark