CEA Testi Nedir? Ne Anlama Geliyor

Resmi adı : Karsinoembriyonik Antijen

Niçin Testi Yaptıracaksınız?
Genel toplum taraması olarak önerilmemekle birlikte, vücutta kanserin olup olmadığını belirlemeye, tedaviye yanıtı ve nüksler dahil kanser tedavisinin takibi ve kanserin evrelendirilmesine yardımcı olmak için kullanılır.

Ne Zaman Testi Yaptıracaksınız?
Doktorunuz belirtilerinizin kanser olasılığını akla getirdiğinde, kanser tedavisine başlamadan önce, tedavi sırasında ve sonrasında aralıklarla bu test yapılır

Gerekli Numune Nedir?
Bir kol damarınızdan alınan kan numunesi kullanılır.

Test için Hazırlık Gerekir mi?
Hayır

Niçin Testi Yaptıracaksınız?
Karsinoembriyonik antijen (CEA), fetus dokularında bulunan bir proteindir. Bebek doğana kadar kanda saptanabilir düzeylerdedir. Erişkinlerde normalde kanda CEA çok düşük düzeylerdedir. CEA konsantrasyonları yükseldiğinde kanser varlığını gösterebilir. Ancak iyi huylu hastalıklarda da CEA yükselebilir.

Test için numune nasıl toplanır?
Bir kol damarınızdan alınan kan numunesi kullanılır.

Numunenin kalitesinden emin olmak için herhangi bir test hazırlığına gerek var mı?
Test için hazırlık yapmak gerekmemektedir.

Nasıl kullanılır?
CEA, kanserlerin, özellikle kalın bağırsak kanseri hastalarının tedavisinin takibi için kullanılır Cerrahiden sonra tedaviye yanıtı takipte hastalığın nüks edip etmediğini belirlemede, CEA değerleri yararlı olmaktadır. Ayrıca CEA; rektum, akciğer, meme, karaciğer, pankreas, mide ve yumurtalık, kanseri gibi başka kanser formlarının da bir tümör belirteci olarak kullanılmaktadır. Kanserlerin tümü CEA üretmemekte ayrıca, pozitif CEA testi her zaman kansere bağlı değildir. Bu nedenle toplum genelinin tarama testleri olarak CEA kullanılmamaktadır.

Ne zaman istenir?
Bulgularınız kanser olasılığını düşündürdüğünde bir CEA testi istenebilir. Belli bazı kanser tiplerine sahip olan hastalarda tedavi öncesi ve sonrasında tedavinin başarısını değerlendirmek için bir CEA ölçümü yapılabilir.

Test sonucu ne anlama gelir?
İlk testte daha küçük ve erken evrede tümörleri olan hastalarda CEA değerleri normal veya hafifçe yükselmiş olabilir. Daha ileri evre veya vücut içine yayılmış tümörleri olan hastaların CEA değerleri daha yüksek olabilir. CEA düzeylerinin tedaviden sonra azalması CEA üreten tümörün tümüyle veya büyük bir bölümünün çıkartıldığı anlamı taşır. Sürekli yükselen CEA düzeyi sıklıkla tümör nüksünün ilk belirtisidir.

Yüksek CEA düzeyleri iltihaplanma, siroz, peptik ülser, ülseratif kolit, rektal polipler, amfizem ve iyi huylu meme hastalığı gibi kanserle ilişkisi olmayan hastalıkları da gösterebilmektedir.

Kanserlerin tümü CEA üretmediği için hem kanser hem de normal CEA düzeylerine sahip olmak mümkündür.

Bilmem gereken başka bir şey var mı?
Sigara içmeyenlere göre içenlerde CEA düzeyleri daha yüksek olabilir

Kanser diğer organlara yayıldığında kan dışında başka vücut sıvılarında da CEA mevcut olabilir. Örneğin, beyin-omurilik sıvısında CEA’nın saptanması merkezi sinir sistemi metastazlarının varlığına işaret edebilir.

Sigara kullanıyorsam yükselmiş CEA düzeyi kanser olduğum anlamı taşır mı?
Mutlaka taşımaz. Sigara içmeyenlere göre kanser olmamalarına rağmen sigara içenlerde CEA değerleri normale göre iki katına kadar yükselebilir.


Kaynakça : labtestsonline

Özel Başak Tıp Merkezi - Cilt (Deri) kanseri nedir? Cilt kanseri belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Rahim (Uterus) kanseri belirtileri nelerdir? - Mesane kanseri nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Kolon (Bağırsak) kanseri nedir? Kolon kanseri belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Böbrek kanseri nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - ALS hastalığı nedir? Belirtileri ve süreci - Lösemi (Kan kanseri) nedir? Belirti ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Çocukların yaz tatili sevincini arttıracak etkinlikler! - En iyi dostlarımız evcil hayvanlar -