Botoks nedir?

Botoks, ClostridiumBotulinum adlı bakteriden laboratuar koşullarında elde edilen, estetik tıpta yüz kırışıklıkları ve aşırı terleme tedavisinde kullanılan bir ekzotoksindir.

Botoks nasıl etki eder?

Botoks, sinir uçlarında iletimi sağlayan maddelerin salınımını engeller. Sinirler ile onların uyardığı kaslar ya da ter bezleri arasındaki elektriksel iletimi geçici olarak durdurarak etkisini gösterir. Botoks sadece enjekte edildiği bölgede etkisini gösterir. Sistemik olarak tüm kaslara etki etmez.

Botoks ne amaçla kullanılır?

Botoks, en çok yüzdeki kırışıklıkların giderilmesi ve koltukaltı terlemelerinin tedavisinde kullanılır. Hem tedavi edici, hem de koruyucu özelliği vardır. Yıllar içerisinde yüze yerleşmiş çizgilerin tamamen açılmasını sağladığı gibi, henüz yüze yerleşmemiş ancak tekrarlayan kas hareketleriyle belirginleşen çizgilerin derinleşmeden düzelmesini sağlar. Ayrıca ter bezlerini bloke edici etkisiyle aşırı terlemeyi sonlandırır.

Botoks ile yüz kırışıklıklarının tedavisi

Yüzdeki mimik kaslarının çalışması nedeniyle yıllar içinde üzerini örten deri kıvrımları belirgin hale gelir ve yüzde dinamik çizgilenmeler ortaya çıkar. Bunlar en sık olarak alın, kaş arası, göz kenarı ve dudak çevresinde görülür. Mimik kaslarına botoks uygulanarak bu kasların çalışması zayıflatıldığında, derinin kas hareketleri ile katlanması ve katlanmaya bağlı oluşan çizgilenme de azaltılmış olur. Kişiye olduğundan daha yaşlı bir görünüm veren alın ve göz kenarlarındaki çizgiler; sinirli ve çatık kaşlı görünüm veren kaşlar arasındaki çizgiler azaltılır.

Botoks ile hiperhidrozis (Aşırı terleme) tedavisi

Botoks kullanılarak ter bezleri ile sinir uçları arasındaki iletim durdurulup ter bezlerinin çalışması azaltılabilir. Aşırı terleme Bazı kişilerde özellikle sosyal hayatta ve iş hayatında çok problem yaratan koltuk altı bölgesine,botoks uygulandığında bu kişilerin şikayetlerinde düzelme sağlanır.

Uygulama sonrası botoksun etkisi hemen başlar mı?

Hayır. Botoksun etkisi 48-72 saatte başlar. Maksimum etkisini 10-14 günde gösterir.

Botoksun etkisi ne kadar sürer?

Yüzdeki kırışıklıklara ilk uygulandığında etkisi ortalama 4.5-6 ay sürer. Tekrarlayan uygulamalarla bu süre zaman içinde 8-10 aya kadar uzar. Koltukaltına ilk uygulandığında terlemeyi ortalama 10-12 ay kadar düzene sokar. Tekrarlayan uygulamalarla bu süre 16-18 aya kadar uzar.

Düzenli botoks uygulamalarının bir yararı var mıdır?

5-6 kez düzenli olarak botoks uygulanan kişiler uygulamaya aynı düzende devam ettiklerinde kırışıklıkları yaratan mimik kaslarda belirgin bir zayıflama geliştiği için zaman içinde etki süresi uzar ve daha uzun aralıklarla yapılmaya başlanır.

Botoks yaptırmayı bırakırsam kırışıklıklarım çok daha kötü olur mu?

Hayır. Tam tersine botoksu bıraktığınızda, mimik kaslarda belirgin zayıflama olduğu için kırışıklıklarınız daha azalmış olacaktır.

Botoks yaptırırken nelere dikkat etmeliyim?

Botoks, tekniği bilen ve deneyimli bir doktor tarafından uygulandığında, hastalara beklentilerini sağlayacak bir etkiye sahiptir.

Kimlere botoks uygulanmaz?

Sinir-kas sistemine ait hastalığı olan kişilerde (Eaton-Lambert sendromu, myasteniagravis gibi), hamilelere ve emzirenlere botoks uygulanmamalıdır.

Botoks uygulamasının ne gibi yan etkileri olabilir ?

Botoks uygulaması sonrası kısa süreli bir kızarıklık ve enjeksiyon bölgelerinde kabarıklık olabilir. Bunlar kısa sürede (24-48 saatte) düzelir. Bazen geçici olan şişlik ve morarma görülebilir.

Botoks yılan zehir midir?

Hayır. Botoks bir ilaçtır. Özel bir bakteriden üretilmiş doğal, saflaştırılmış protein esaslı bir ilaçtır.

Botoks sağlık bakalığından onaylı bir ilaç mıdır?

Kaş arası kırışıklıkların tedavisinde ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı ilk saflaştırılmış nörotoksin kompleksibotokstur. Botoksun bu endikasyonda kullanımı, AB ülkelerindeki yetkili kurumların yanı sıra ABD’de FDA tarafından da onaylanmıştır.

Botoks enjeksiyonu yerine kremlerle kırışıklıkları aynı seviyede gidermek mümkün müdür?

Hayır, bu mümkün değildir. Botoks doktor tarafından kas içerisine enjeksiyonla yapılır. Kremler ise cilde uygulanır, yüzeysel etkilidir. Etki mekanizmaları farklıdır. Botoksdinamik kırışıklıkları etkin bir şekilde giderirken, kremler sadece yüzeysel ince çizgilerde etkilidir. Kremler, cildi besleme, nemlendirme ve kollajen oluşumunu hızlandırma işlevlerini yerine getirir. Yüzeysel etkili olup, kırışıklık görünümünü hafifletmektedir. Botoks ise kırışıklığa yol açan kasları gevşeterek, belirli bir süre için ciltte kırışma meydana gelmesini engeller.

Botoks yaptırıldığında yüz ifadesinin kaybolduğu söyleniyor, doğru mu?

Hayır. Sanıldığının aksine botoks yaptırıldığı zaman donuk, ifadesiz bir surat olması gerekmez. Uygulanan doz ve bölge seçimi ile bunu sağlamak, doğal bir görünüm vermek mümkündür.

Botoks uygulanınca yüz şişer mi?

Hayır. Yüze yapılan dolgu uygulamaları botoks zannedilmektedir. Botoksbir dolgu maddesi değildir. Yüzü şişirmez.


Kaynak Bilgisi : MedicalPark

Özel Başak Tıp Merkezi - Cilt (Deri) kanseri nedir? Cilt kanseri belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Rahim (Uterus) kanseri belirtileri nelerdir? - Mesane kanseri nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Kolon (Bağırsak) kanseri nedir? Kolon kanseri belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Böbrek kanseri nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - ALS hastalığı nedir? Belirtileri ve süreci - Lösemi (Kan kanseri) nedir? Belirti ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Çocukların yaz tatili sevincini arttıracak etkinlikler! - En iyi dostlarımız evcil hayvanlar -