6 aylık bebek gelişimi nasıl olur?
Bebeğin zihinsel ve fiziksel olarak son derece aktif olduğu 6. ayda, bebeğin kıyafet seçimi onun hareketlerini kısıtlamayacak şekilde olmalıdır. Yumuşak, hafif ve esneyebilen kumaşlar, ona hareket özgürlüğü sağlar. Cildine zarar verebilecek sert düğme, aksesuar gibi detayların olmadığı kıyafetler, onun güvende olmasını sağlarken hareketleri sırasında beklenmedik küçük yaralanmaların da önlenmesine yardımcı olur. 6 aylık bebeğin hareketlerindeki bu ilerleme, onun için farklı bir dönemin başlangıcı da sayılabilir. Destekli bir şekilde yalnız başına oturabilen bebek, dans etmek ve hafifçe zıplatılmak gibi aktivitelerden çok hoşlanır. Emekleme çalışmalarının ilk kez görülebileceği 6 aylık bebek gelişimi döneminde bebek, yüzükoyun yatar pozisyondayken vücudunu kaldırabilir, başını ve vücudunu istediği yöne döndürebilir. Kolları üzerinde vücudunu bir süre tutabilir. Bu dönemde bebekler, ebeveynlerine ve sık gördüğü diğer aile üyelerine gülücükler atarak onların ilgisini çekmeye çalışırken, yabancılara dik bakışlar atabilir ya da ağlayarak tepki verebilir. Çıkardığı hecelerle iletişim kuran bebeğin, bu dönemde en sevdiği aktivitelerden biri oyun oynamaktır. Bu ay bebeğin ilk dişini çıkarması da beklenir. Eğer bebeğin dişi, önceki aylarda çıktıysa bu dişin düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Bebeklerin ilk dişlerinin temizliği diş fırçası ve macunuyla değil, yumuşak, nemli bir bez ile yapılmalıdır. Eğer bebek, henüz dişini çıkarmadıysa yakında çıkaracaktır.
6 Aylık Bebek Gelişimi
İlk altı aylık gelişim sürecini tamamlamasının ardından bebek, etrafında olup biten her şeye karşı daha ilgilidir. Artık kafasını desteksiz bir şekilde dik tutabilen bebeğin, destekli bir şekilde oturması mümkündür. Oturur pozisyondayken çevreyi daha iyi gözlemleyebilen sıklıkla oturmak ister. Tüm bu merak, bebeğin kendi başına hareket etme isteğinin de artmasına neden olur. Yüzükoyun yatar pozisyondayken kollarıyla tüm vücudunu kaldırabilen bebek, zaman zaman dizlerinin üzerinde durmayı da deneyebilir. Bu dönemde bebek, ilk emekleme denemelerini yapmaya başlar. 6 aylık bebeklerin ilk emekleme denemeleri, genellikle geriye doğru kayarak emekleme şeklinde gerçekleşir. Bu hareketlilik, bebeğin fiziksel gelişimini de olumlu şekilde etkiler. Çevresindeki oyuncaklara ya da diğer nesnelere uzanabilir ve onları alabilir. Anne sütünü ya da mamayı içtiği biberonu tek eliyle, dengeli bir şekilde tutarak kendi başına beslenebilir. Biberonu artık kendi başına tutabilen bebek, zaman zaman biberonu tutmaya çalışan ebeveynlerine kızabilir. Elindeki objeleri uzun süre incelemek isteyen bebek, yattığı yerden kalkmak ya da kucağa alınmak istediğinde kollarını ebeveynine doğru uzatabilir. Ellerinden tutulduğunda ayakları üzerine basmayı deneyebilir.
Tekrarlayan hecelerden oluşan ba-ba ya da ma-ma gibi anlamlı kelimeleri, henüz bilinçli olmasa da söyleyebilir. Dil gelişiminin desteklenmesi için bebekle sık sık konuşmak, sohbet şeklinde iletişim kurmasına olanak tanımak gerekir. Ayrıca bebeğe kitap okumaya ve birlikte müzik dinleyip dans etmeye de devam edilebilir. Kendi başına hareket edebileceğinin farkında olan bebeğin, bu dönemde dans etmek ve hafifçe zıplamak gibi eylemler son derece hoşuna gider. Ebeveynleriyle yaptığı fiziksel aktiviteler sırasında kahkahalar atabilir. Ancak tüm bu fiziksel aktivitelerin, bebeğin narin vücuduna zarar vermeyecek şekilde yumuşak hareketlerle yapılması gerektiği unutulmamalıdır.
6 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bebeklerin doğdukları andan itibaren gelişim süreçlerinin değerlendirildiği araç olan bebek gelişim tablosu, bebeğin aynı cinsiyet ve yaş grubundaki diğer bebeklere oranla fiziksel olarak ne kadar gelişim gösterdiğinin belirlenmesini sağlar. Doktor ziyareti sırasında bebeğin kilosu, boyu ve baş çevresinin ölçümü yapılır. Bu değerler, bebeğin bir önceki ayda yapılan ölçüm değerleriyle kıyaslanır. Elde edilen veriler, bebek gelişim tablosundaki değerlerle de kıyaslanarak bebeğin fiziksel gelişimi değerlendirilir. 6 aylık kız bebeklerin, bu ay itibariyle en az 59 cm, en fazla 72 cm uzunluğunda ve ağırlığının 5400 ila 9250 gr. aralığında olması beklenir. Erkek bebeklerin boyu 60 ila 73 cm aralığında, ağırlıkları ise 5500 ila 9600 gr. aralığında olması gerekir. 6 aylık bebek gelişimi kilo boy açısından bu şekilde değerlendirilir. Bebeğin bu değerlerin altında ya da üstünde olması durumunda hekim, bebeğin uyku düzeni ve beslenmesi ile ilgili bazı önerilerde bulunur.
Altı Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi Nasıl Olur?
Zihinsel açıdan oldukça aktif olan bebek, bu dönemde çevresine karşı daha ilgilidir. Kendi kişiliğiyle ilgili ilk ipuçlarının görülebileceği bu dönemde bebek, çevresindeki insanlardan bağımsız olduğunu, onlarla iletişim ve etkileşim kurabileceğinin farkına varır. Hareketlerinin artmasıyla birlikte ilerleyen aylarda bu gelişim daha da hız kazanır. Anıları ve hafızası oluşan bebeğin, hoşuna giden ve gitmeyen şeyleri hatırlaması, bunun sonucunda gördüğü objelere karşı tepki verdiği gözlenebilir. Görme duyusu bir yetişkininki kadar iyi olan bebeğin, derinlik algısı da artar. Böylece daha karmaşık nesneleri de algılayabilir ve onları incelemek ister. Destekli bir şekilde oturduğunda etrafı meraklı gözlerle izler. Ebeveynlerinin seslerine karşı son derece duyarlıdır. Etrafında olup biteni daha iyi anlamak için sesleri sürekli olarak dinler. Sesin geldiği yöne başını ve vücudunu çevirir. Merak ettiği nesnelere dokunmak ister. Bu dönemde kendi vücuduna ve ebeveyninin vücuduna da sık sık dokunur. Göz, burun ve kulak gibi organları sıklıkla inceler.
Altı Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi ve Becerileri
5 duyu organının yanı sıra zihinsel gelişiminin de ilerlemesiyle birlikte bebek, önceki aylara kıyasla etrafında olup biteni çok daha iyi algılar ve merak eder. Bu dönemde karşısındakinin duygularını, mimiklerine bakarak anlamlandırmaya çalışır. Etrafında olup biteni gözlemlemekten keyif alır. Örneğin anne ya da babasını çamaşır toplarken, sofrayı kurarken izlemek hoşuna gider. Bazen çıkardığı seslerle ebeveynlerini izlediğini belli eder. Oyun oynamaya bayılan bebek, bazı oyuncaklara daha düşkün olabilir. Ebeveynin oyuna katılmasıyla birlikte oyundan aldığı keyif daha da artar ve sıklıkla kahkahalarla güler. Yeni alınan oyuncağın düğmesine basıldığında ses ya da ışık çıkarması bebeğin hoşuna gidebilir. Bu aynı zamanda etki ve tepki bağlantısını kurmasına da yardımcı olur. Oyun için sırasının gelmesini bekleyebilir. Ebeveyniyle birlikte oyuncakları sırayla kutuya koymak gibi eylemlerden keyif alabilir. Bu sırada çıkan seslere gülerek tepki verebilir.
Altı Aylık Bebek Neler Yapabilir?
Desteklendiğinde oturabilen bebek, bu dönemde çevresindeki nesnelere uzanarak onları alabilir. Kalkmak istediğinde ellerini karşısındakine uzatır. Oturur pozisyondayken ellerinden tutulduğunda ayakları üzerinde kısa bir süre durabilir. Merak ettiği objeleri uzun süre inceleyip ağzına götürerek, tanımak ister. İlgilendiği nesnenin elinden alınmasına tepki gösterir. Kendisinin ve ebeveynlerinin elleriyle oynamaktan keyif alır. Emdiği biberonu kendi başına tek eliyle tutabilir. Emekleme çabaları, genellikle arkaya doğru kayma şeklinde sonuçlanır. Derinlik algısının pekişmesi için eline aldığı oyuncakları oturduğu yerden sürekli olarak yere atabilir. Bu durumda bebeğe kızmak ya da oyuncağı ondan uzaklaştırmak yerine tekrar ona vermek ve yere atmasına izin vermek, onun gelişimi için önemlidir.
6 Aylık Bebeğin Sağlık Kontrolü Ne Zaman Yapılır?
Bebeğin altı aylık olmasıyla birlikte doktor ziyaretine gidilmelidir. Bebeğin boy, kilo ve baş çevresinin ölçümünün ardından hekim, bebeğin gelişimini bir önceki ay yapılan ölçümlere göre değerlendirir. Daha sonra bu bilgileri bebek gelişim tablosundaki değerlerle karşılaştırır. Diş kontrolünün ardından hekim, aileye bebeğin çıkardığı sesler, elleriyle yaptıkları, hareketliliği, uyku ve beslenme düzeni hakkında sorular sorar. 6 ayın sonunda yapılan, hepatit B aşısının 3. dozu, DaBT-İPA-Hib (5’li karma aşı) aşısının 3. dozu ve OPA (çocuk felci, oral polio aşısı) aşısının 1. dozu yapılır.
Doktor kontrolünden önce hekime sormak istediklerinizi bir kağıda yazmak, onları hatırlamanıza ve kafanızda soru işareti kalmamasına yardımcı olur. Siz de 6 aylık bebeğinizin sağlık kontrollerini ve aşılarını yaptırmak için en yakın sağlık kuruluşuna başvurabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.
Kaynak Bilgisi : MedicalPark