Troponinler Testi Nedir? Ne Anlama Geliyor
Diğer adları : TnI TnT cTnI cTnT
Resmi adı : Kardiak-spesifik Troponin I ve Troponin T
Niçin Testi Yaptıracaksınız?
Kalp krizi geçirip geçirmediğinize veya kalp kasınızda bir hasarın olup olmadığına karar vermek için kullanılır.
Ne Zaman Testi Yaptıracaksınız?
Troponinler kalp krizinin neden olabileceği göğüs ağrınız olduğunda ölçülür. Kalp krizinin olup olmadığını gösterir. Hemen ve sonrasında 4-6 saat aralıklarla tekrar bakılır.
Gerekli Numune Nedir?
Kolunuzdaki bir damardan alınan kan numunesinde çalışılır.
Test için Hazırlık Gerekir mi?
Hayır gerekmez.
Ne test edilmektedir?
Troponinler iskelet ve kalp kası liflerinde bulunan bir protein ailesidir. Üç değişik troponin vardır; troponin C (TnC), troponin T (TnT) ve troponin I (TnI). Bu proteinler birlikte kasın kasılmasını regüle ederler. Bu proteinlerden iki tanesi, TnI ve TnT değişik bir biçimde yalnızca kalpte bulunur. Bu kardiyak spesifik troponinler cTnI ve CTnT olarak adlandırılır ve normalde kanda bulunmazlar. Kalp kası hücreleri hasarlandığında, kardiyak troponin T ve I dolşıma karışır. Ne kadar çok hasar varsa o kadar çok kardiyak troponin dolaşıma geçer.
Kalp krizi geçiren bir hastada troponin düzeyleri hasardan sonraki 3 veya 4 saat içinde yükselir ve 10-14 gün süre ile yüksek kalabilir
Test için numune nasıl toplanır?
Bir iğne yardımıyla toplar damardan kan örneği alınır
Numunenin kalitesinden emin olmak için herhangi bir test hazırlığına gerek var mı?
Gerekmez.
Nasıl kullanılır?
Troponin testleri göğüs ağrısı olan hastalarda bu ağrının kalp krizinden veya kalp hasarı yaratan bir başka durumdan kaynaklanıp kaynaklanmadığını öğrenmek amacıyla yapılır. Troponin I veya Troponin T testlerinden her ikisi de ölçülebilir, genellikle laboratuvarlar birini ya da diğerini ister. Troponinler bazen CK-MB veya myoglobin gibi diğer kardiyak belirteçlerle birlikte istenir. Fakat troponinler şüphe edilen bir kalp krizi için ilk tercih edilen testlerdir. Çünkü diğer testlere oranla kalp hasarı için daha spesifiklerdir ve daha fazla süre pozitifliklerini korurlar.
Troponin testleri kalp krizinin tanısında hafiften şiddetliye kadar olan kalp hasarının değerlendirilmesinde ve göğüs ağrısının diğer durumlardan kaynaklanıp kaynaklanmadığını öğrenmek amacıyla yapılır. Göğüs ağrısını veya rahatsızlığını geçiren hastaların ve tedavi edilmeyen hastalarda troponin test düzeyi, kalp rahatsızlığı kaynaklı ise pozitif kalmaya devam edecektir.
Ne zaman istenir?
Troponin testi genellikle kalp krizinden şüphelenilen hastalardan istenir. Değişik hastanelerde değişik stratejiler izlenir: bazı hastanelerde troponin hastanın acile geldiği sırada istenir ve 6-12 saat sonra tekrarlanır, diğerlerinde ise acile başvurudan 12 saat sonra (kalp krizini ekarte etmek amacı ile) istenir. Bazen CK, CK-MB veya myoglobin gibi diğer testlerle de birlikte istenebilir. 12-16 saatlik dönem içinde 2-3 kez troponin testi istenir.
Kararlı anjinası olan hastaların, istirahatle veya tedaviye rağmen göğüs ağrısının geçmemesi durumunda troponin testi istenebilir. Bütün bunlar anjinanın kararsız hale döndüğünün bir göstergesidir ve bu durum yakın gelecekte oluşabilecek bir kalp krizi veya ciddi bir kalp problemi riskinin arttığını gösterir.
Test sonucu ne anlama gelir?
Normalde kanda troponin seviyeleri tespit edilemeyecek kadar düşüktür.Troponin düzeylerindeki en ufak bir yükselme dahi kalp hücresinde hasarı düşündürür. Bir hastada troponin düzeyleri belirgin derecede yükseldiği zaman ya hasta kalp krizi geçiriyordur ya da kalbin zarar gördüğü bir başka durum söz konusudur. Troponin düzeyleri normal olup göğüs ağrısı veya kararlı anjinası olan bir hastada kalp hasarının olmadığı söylenebilir. Troponin düzeyleri kalp krizini takiben 1-2 hafta yüksek kalabilir. Genel olarak bu test diğer kaslarda oluşan hasarlardan etkilenmez, yani iskelet kasına hasar verebilecek kas enjeksiyonu, kazalar, yoğun egzersiz ve ilaçlar troponin düzeylerini etkilemez.
Bilmem gereken başka bir şey var mı?
Yükselmiş troponin düzeyleri kalp krizi tanısını koymak için veya tanısını ekarte etmek için tek başına kullanılamaz. Fizik muayene, klinik hikaye ve EKG de oldukça önemlidir. Kalp krizi geçiren bazı hastaların troponin düzeyleri normal olabilir veya yükselmiş troponin düzeylerine sahip olan hastaların ise belirgin kalp hasarı olmayabilir. Miyokardit (kalbin inflamasyonu), konjestif kalp yetmezliği, ciddi enfeksiyonlar, böbrek hastalığı ve derinin veya kasın kronik inflamatuar hadiseleri gibi akut veya kronik durumlarda troponin düzeyleri artabilir.
Kalp krizi ne anlama gelir?
Kalp krizi kalbinizin bazı kaslarının öldüğü anlamına gelir. Tıbbi terim olarak karşılığı miyokard enfarktıdır. Genel olarak kalp krizi göğüste sıkışma tarzında basınç hissi ve boyuna veya sol kola yayılan göğüs ağrısı ile kendini gösterir. Nefes almada zorluk, halsizlik, soğuk terleme görülebilir. Kalp krizi genellikle kalbi besleyen kan damarlarının (koroner arterler olarak adlandırılır) tıkanmasından kaynaklanır. Bu durum kısmi olarak tıkanmış koroner arterde pıhtı oluşmasıyla görülebilir.
Koroner arterlerin kısmi olarak tıkanmasının sebebi genellikle aterosklerozdur (genellikle arterlerin sertleşmesi olarak bilinir). Bu tıkanma koroner arterlerin duvarında lipid plaklarının yavaş yavaş birikmesi sonucunda oluşur. Bu plaklar arteri daraltır ve sertleştirirler. Plaklar öngörülemeyen bir anda yırtılıp arteri tamamen tıkayabilirler
Göğüs ağrımın olması kalp krizi geçirdiğim anlamına mı geliyor?
Birçok başka problem göğüs ağrısına neden olabilir, ve göğüs ağrısının tipine bakarak kalp krizinden kaynaklanıp kaynaklanmadığını söylemek her zaman mümkün olmaz. Birçok insan göğüs kaslarının zorlanmasından, mide veya yemek borusundaki bir problemden, stresten ve bazı akciğer hastalıklarından dolayı göğüs ağrısı hisseder. Göğüs ağrısı koroner arter hastalığı olarak adlandırılan kalbin arterlerinin tıkanmasının uyarıcı bir işareti olabilir. Egzersiz, ağır iş, stres esnasında ortaya çıkan birkaç dakika süren ve dinlenmekle kaybolan göğüs ağrısı anjina olarak adlandırılır.
Eğer ağrı birkaç dakikadan daha fazla sürerse, özellikle de istirahat esnasında olursa zaman kaybetmeden tıbbi yardım almak için en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.
Kalp krizi geçirdiğimden şüphelenirsem ne yapmalıyım?
Uzun süren göğüs ağrınız varsa, özellikle de dinlenmeyle ortadan kaybolmuyorsa veya size anjinanız olduğu söylendiyse ve size reçete edilen ilaçlar ağrınızı hafifletmiyorsa, derhal tıbbi yardım almak için en yakın sağlık kuruluşuna başvurun. Birçok insan ambulans çağrılamadan veya acil servise götürülemeden kalp krizinden ölmektedir.
Kaynakça : labtestsonline