Sinüzit nedir? Sinüzit belirtileri nelerdir?
Sinüsler yüz kemikleri ve kafatasının içine yerleşmiş boşluklardır. İçleri solunum yolu hücreleri ile döşelidir. Görevleri; solunan havayı ısıtma, nemlendirme, yabancı partikülleri tutma, müküs salgılama ve bakterileri tutarak çoğalmasını önlemektir. Sinüsleri örten hücre tabakasının iltihaplanmasına ise sinüzit denir. Sinüzitte sinüslerin ağzı ödemlenir ve tıkanır. Bunun sebebi hem bakteriler hem de virüsler olabilir.
Sinüzit neden olur?
Sinüzitin oluşmasının birçok sebebi olabilir. Örneğin; alerjiden dolayı kronik sinüzit gelişebilir. Geniz eti, burun eğriliği, kistik fibrozis, bağışıklık sistem yetersizliği, kuvvetli sümkürme ise kronik sinüzitin nedenlerindendir. Bunun yanı sıra sürekli su altında kalan yüzücülerde sinüzit gelişebilir. Burunda bulunan polip ve tümörler, yabancı cisim, burunda anatomik anormallikler, diş enfeksiyonları ise sinüzite neden olan diğer faktörlerdir.
Akut sinüzit
Genellikle nezle, grip gibi bir üst solunum yolu enfeksiyonunu takiben oluşurlar. Ateş, iltihabi sarı-yeşil burun akıntısı, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, baş ağrısı, gece tahriş öksürüğü ve sinüsler üzerinde ağrı sık rastlanılan belirtilerdir. Sinüzittten dolayı göz çevresinde enfeksiyon gelişebilir.
Akut sinüzit tedavisi
Akut sinüzit tanısı fizik muayene ile konur. Gerek görülürse radyolojiden yararlanılabilir. Çok ağır ve tedaviye cevap vermeyen vakalarda sinüs aspirasyonu yapılabilir.
Sinüzit tanısı konan bir hasta uygun antibiyotikler, burun spreyleri, ağrı kesiciler ve dekonjestan ilaçlar ile tedaviye alınır. Alerjisi olduğu düşünülen hastalarda antialerjik ilaçlar tedaviye eklenir.
Kronik sinüzit nedir?
Kronik sinüzit en az 12 hafta süren ve burun tıkanıklığı, koku almada azalma, burun ve geniz akıntısı ve yüzde basınç ve ağrı ile karakterize kronik bir hastalıktır. Bu hastalar, hastalı belirtilerinin yanı sıra yorgunluk da hisseder. Bu belirtilere sahip bir hastanın tanısı, sinüs endoskopisi veya sinüs tomografisi ile konabilir. Kronik sinüzitte enfeksiyon dışında burundaki yapısal anomaliler, yabancı cisim, tümörler ve polipler aynı zamanda alerji rol oynayabilir.
Kronik sinüzit tedavisi
Tanısı konan hasta nedene yönelik uygun şekilde tedavi edilir. Kronik sinüzit kişilerin yaşam konforunu bozan hastalıklar arasındadır. Bu nedenle mutlaka tedavi edilmelidir. Yetişkin hastalarda ilaç tedavisine cevap vermeyen durumlarda cerrahi tedavi düşünülebilir.
Kaynak Bilgisi : MedicalPark