Liposuction (Liposakşın) nedir? Kimlere yapılabilir?
Obezite gibi kilo problemleri olmayan fakat bölgesel olarak zayıflama yöntemleriyle giderilemeyen yağlanmalara sahip kişilerde, var olan fazla yağ dokusunun uzaklaştırılması ve vücuda daha iyi bir şekil kazandırılması için uygulanan cerrahi yöntemlere Liposuction (liposakşın) ismi verilir. Halk arasında genellikle yağ aldırma olarak nitelenen liposuction geçmiş yıllardan günümüze en çok uygulanan estetik operasyonlardan biridir. Bu uygulama özellikle kalça, basen, karın ,bel, diz gibi inatçı yağlanmaların ve bölgesel fazlalıkların görüldüğü bölgelere uygulanır.
Liposuction genel olarak çeşitli yöntemlerle daha akışkan hale getirilen yağ dokularının 1-2 mm’lik kesiler içinden, 2-3 mm çapındaki ince ve uzun kanüller kullanılarak vakumlanması ve uzaklaştırılması şeklinde uygulanır.
Liposuction kimlere yapılabilir?
Her cerrahi operasyonda olduğu gibi bu işlemde de öncelikle bir uzman doktor görüşü gerekmektedir. Liposuction uygulaması bir zayıflama yöntemi değildir, yalnızca bölgesel incelmeyi ve vücut hatlarının daha düzgün hale gelmesini sağlayan bir yöntemdir. Eğer bölgesel dirençli yağlanmalar dışında bir kilo probleminiz varsa öncelikle kontrollü bir diyet ve spor programı uygulayarak kilo fazlanızdan kurtulmanız, bunun ardından diyetle uzaklaşmayan yağ fazlalıkları için bu yönteme başvurmanız daha uygun olacaktır.
Liposuction sistemik bir sağlık problemi bulunmayan, hamile ya da yeni doğum yapmış olmayan herkese uygulanabilen bir yöntemdir. Ancak kalp hastalığı, diyabet vb. sistemik sağlık problemleri olan kişilere uygulama endikasyonu koymadan önce mutlaka bir takım testler uygulanarak risk faktörleri belirlenmeli ve tehlike arz edecek durumlara karşı gerekli önlemler alınmalıdır.
Her ne kadar yaş bu uygulamaya bir engel teşkil etmese de deri elastikiyetinin yaşa bağlı kaybından dolayı bazı ileri yaştaki hastalara uygulanamaz.
Liposuction hangi durumlarda işe yaramaz?
Unutmamak gerekir ki bu uygulamayı yaptırmış olmanız tekrar kilo almayacağınız anlamına gelmemektedir. Tekrar kilo almamak için operasyon sonrası yaşam şekli, diyet ve egzersize önem vermek çok önemlidir. Eğer sık sık kilo alıp verme durumu mevcutsa uygulamanın başarıya ulaşması çok mümkün olmayacaktır.
Eğer bölgesel yağ fazlalıklarına ek olarak deri sarkmaları mevcutsa bu yöntemle var olan sarkmalar toparlanamaz. Doğum yapan kadınlarda görülen karın duvarı sarkmaları da yine liposuction uygulamasıyla giderilemez. Bunların yanında bu uygulama selülitlerden kurtulmayı sağlamaz.
Liposuction sonrası iyileşme dönemi nasıldır?
Operasyon sonrasında mutlaka özel olarak üretilmiş korseler kullanılmalıdır. Bu korseler alınan yağ dokusunun miktarı ve kişinin özelliklerine göre yaklaşık 4 ila 8 hafta arası kullanılır. Ödem ve morlukların görülmesi beklenen bir durumdur ve zaman içinde bu durum ortadan kalkar. İşlemden bir hafta sonra dikişler alınır ve bir ila üç hafta sonrasında hastanın genel durumunda bir problem yoksa iş ve günlük hayata dönebilir. Uygulamadan 3-4 hafta sonrasında normal egzersizlere dönülebilir.
Lazer lipoliz nedir ve liposuction ile farkları nelerdir?
Lazer lipoliz, diod lazer uygulamasıyla direkt olarak yağ hücrelerinin zarlarının patlatılması yöntemidir. Tıpkı yağ aldırma yöntemlerinde olduğu gibi bölgesel yağ fazlalıklarından kurtulmayı sağlayan bu yöntem aynı zamanda özellikle çene altı ve yüz bölgesi gibi cilt gevşekliği görülebilen bölgelerde bu gevşekliğin giderilmesinde etkin olarak kullanılmaktadır. Bunların yanında terleme problemi olan kişilerde koltuk altına lazer lipoliz uygulanarak aşırı terleme engellenebilmektedir.
Lazer lipoliz ve liposuction arasındaki en temel fark yağ dokularının atılma şeklidir. Liposuction yönteminde yağ dokuları vücuttan kanüller aracılığı ile vakumlanarak atılırken lazer lipoliz yönteminde idrar yoluyla atılmaktadır. Bu sebeple yağ dokusunun idrarla atılamayacak kadar yüksek olduğu durumlarda liposuction uygulaması tercih edilir.
Kaynak Bilgisi : MedicalPark