9 aylık bebek gelişimi nasıl olur?

9 aylık bebekler artık ilk yaşlarının dörtte üçlük dilimini bitirmiş olurlar ve bebek artık o ilk doğumdan sonraki küçücük varlıktan çok daha farklıdır. Artık çok daha girişimci, meraklı ve kaslarını biraz daha fazla kontrol edebilen bir bebektir. 9 aylık bebekler fazla meraklı olduklarından sanki uzman bir araştırmacıymış gibi her şeyi incelemeye başlar. Bu araştırmak istediği veya araştıracağı şeyler bir nesne veya çevresindeki bir insan olabilir. Emekleme birçok bebekte olağandır, hatta bazıları o kadar profesyonel bir şekilde emeklerler ki bir ellerinde oyuncaklarını bile taşıyabilirler. Bunun yanında merdivenleri de emekleyerek çıkabilenler olacaktır. Bu birçok bebeğin oldukça fazla hoşuna gidecektir. Bu nedenle tırmanma gibi durumlar tehlikeli olabileceğinden bebeklere sürekli göz kulak olmak gerekir. Bu dönemdeki bebeklerin birçoğu yardım almadan oturabilir hatta oturdukları yerden bir nesneyi almak için farklı bir tarafa dönebilirler. Bazı bebeklerde bir mobilyadan veya tutunabileceği herhangi bir şeyden destek alarak yürüme çabası görülebilir. Bunu başaran bebekler de olacaktır.

9 Aylık Bebek Nasıl Beslenmelidir?

Her ne kadar ilk altı ay anne sütü zorunlu olsa da aslında bu aylarda da bebek için en güzel besin anne sütüdür. Bebeğin günde en az yarım litre anne sütü içmesi gelişimi açısından önemlidir. Ancak emzirme süreleri önceki döneme göre azalacaktır. Sabah, öğle ve akşam olarak üç öğün emzirmek çoğunlukla yeterli olacaktır. Emzirmeyle beraber bebeğe katı besin takviyesi de yapılmalıdır. Bebeğin gelecekte yiyecek seçmemesi için besinlerin çeşitlendirilmesi uygun olacaktır. Gün içinde 3-4 porsiyon arası karbonhidrat (patates, pirinç ve ekmek), 3-4 adet meyve veya sebze ve iki porsiyon protein (et, balık, yumurta, süt) ve sağlıklı bir atıştırmalık bebek için güzel bir diyet olacaktır. Ancak beslenme alışkanlığı yaklaşık 2 yaşına kadar gelişecek ve değişecektir. Bu dönemde bebekler kendileri de beslenmeyi öğrenmeye başlamalıdır. Bu bebeğe hem oyun gibi gelecek hem de özgür hissetmesi açısından önemli olacaktır. Küçük kaşıklarla gıdaları kendisi tüketmeye çalışırken özgürlüğün tadına varacaktır. Bu başlarda tabii ki dağınık ve biraz kirli olacaktır. Ancak bu kas gelişimiyle alakalıdır ve bu kas gelişimi sürekli desteklenmelidir. Eğer kendi yemeğini kendi yemeye devam ederse, diğer çocuklara göre kas gelişimi daha uygun ve hızlı olacaktır. Ayrıca unutulmaması gerekir ki 5 yaşına kadar tüm bebekler yarım litre süt içmedikleri sürece ek olarak A, C ve D vitamini damlalarına ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle sütün önemi göz önünde tutulmalıdır.

9 Aylık Bebek Yürümeye Başlar mı?

Bebekler için yürümenin kritik dönemi 0-2 yaş arasıdır. Bu yaşta herhangi bir zaman aralığında yürüme gösterilebilir. Ancak genelde bebeklerin 1 yaşlarını doldurduktan sonra yürüdükleri görülür. Ancak 9 aylık bebeklerde sık sık mobilyalardan veya ebeveynlerinden destek alarak yürümeye çalıştığı gözlemlenir. Hatta bazı çocukların yardım almadan birkaç adım attıkları da mutlaka olacaktır. Unutulmamalıdır ki bu dönemdeki bebekler için yürümek gerçekten zordur. Çünkü kas gelişimi devam etmektedir ve henüz yürümeleri için gereken kas grupları yeterli seviyede gelişmemiştir. Bu dönemde bebeklerin iki elinden tutularak yürütülmesi uygun görülür. Böylece kasları yürüme eylemine alışmaya başlar. Bunun dışında bebeğin destek alarak yürüyebileceği tekerlekli bir oyuncak da kullanılabilir. Yine bu dönemde bebek ayaklanmaya başladığı için çekmeceleri ve kapıları açabilir. Bu nedenle tehlikeli olabilecek çekmece ve kapılar için önlem almak uygun olacaktır. Bebek eline geçirdiği nesneleri atma eğilimindedir. Atmaması gereken nesnelerin ona açıklanarak bunun yanlış olduğunun anlatılması önemlidir. Çünkü yapmaması gereken şeyler artık zihninde canlanmaya başlamıştır. Bu dönemde bebeğe ayakkabı alınması çok da gerekli değildir. Çünkü büyüme çok hızlıdır ve alınan ayakkabılar bebeğin ayağını sıkarak gelişimi olumsuz etkileyebilir.

9 Aylık Bebek Hangi Oyunlardan Hoşlanır?

Bu dönemde bebekler nesneleri herhangi bir kabın içine koyup çıkarmaktan oldukça zevk alacaktır. Aslında bu davranış zihinsel ve fiziksel gelişimi açısından da önemlidir. Davranışın pekişmesi için bebeğe plastik kova ve tutmakta zorlanmayacağı bazı büyük renkli bloklar alınabilir, bu blokları kovanın içine atıp çıkararak yeni kazandığı davranışını pratik yapma şansı bulur. Tekerlekli veya kapısı açılıp kapanan oyuncaklarla oldukça ilgilidirler. Bu dönemde erkek veya kız çocuk ayrımı yapmadan büyük arabalar alınabilir. Çünkü bu arabaları ileri geri ittirmek kas gelişimini destekler. Bebekler bu dönemde ellerine iyice hakim olmaya başladığından oyuncaklarını ebeveynlerine verip alabilirler. Bu onların hoşuna gider. Ayrıca toplar da bebeklerin ilgisini çekecektir. Bebeklerin karşısına oturarak top yuvarlama oyunu oynanabilir. Bu oyun çoğu bebeğe oldukça eğlenceli gelecektir. Büyük parçalı yapbozlar da uygun oyuncaklar arasındadır. Bu yapbozlar hem zihinsel hem de fiziksel gelişime yardımcı olur. Banyo da artık öncekinden daha eğlenceli hale gelmiştir. Bebekler oyuncaklarını suyla doldurup boşaltmaktan keyif alırlar. Bu nedenle banyo süreleri uzatılabilir. Eğer evde bir küvet varsa değişik su oyuncaklarıyla bebeğin eğlencesi de katlanabilir.

9 Aylık Bebek Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?

9 aylık bebek gelişimi döneminde olan çoğu bebek gece boyunca uyur ve gün içinde bir iki saatlik iki veya üç şekerleme yapar. Bebek gece boyunca iyi uyuyorken bazı geceler hastalıklar, diş çıkarma veya büyüme atakları gibi durumlardan dolayı uyku düzeni bozulabilir. Bu durum ebeveynleri endişelendirse de normaldir. Ancak bu etkenlerin uykuyu daha az etkilemesi için bebeğin uykusu geldiğinde uyutulması gerekir. Uykudan önce bebeğin besin tüketmesinden kaçınılmalıdır. Bu dönemdeki bebekler uğultulu sesleri severler. Bu sesler bebeğe anne karnındaki sesleri anımsatır. Bu nedenle bebeği uyurken sallamak yerine yanına bir fön makinesi veya buna benzer ses çıkaran bir fan koyulması onun daha rahat uykuya dalmasını sağlar. Bebek hala ebeveynleri ile aynı odada kalıyorsa odaları ayırmak için uygun vakit gelmiş demektir. Bebekler artık kendi odalarında uyumaya alışmalıdırlar. Böylece kendisini ayrı bir birey gibi hissedecek ve özgürlük ona mutluluk verecektir. Hasta olduğu dönemlerde ise kendi odasından alınıp ebeveyn odasında uyutulması onun huzurlu hissetmesini de sağlayabilir.

9 Aylık Bebek Gelişimi Kilo Boy Oranı Nedir?

Her bebeğin gelişimi farklı şekilde ilerler. Bu nedenle bebekler asla birbirleri ile kıyaslanmamalıdırlar. Çünkü gelişimde bireysel farklılıklar söz konusudur. Ortalama bazı değerler tabii ki mevcuttur ancak bu değerler dışında bulunan bebekler sağlıksız demek yanlıştır. Bu dönemde kız bebekler genelde 6,5-10,5 kilogram civarında bir ağırlığa sahipken, erkek bebekler 6,5-11,5 kilogram arası bir ağırlığa sahiptir. Yine bu dönemde kız bebeklerin boyları 60 cm ila 76 cm arasında değişirken, erkek bebeklerin boyları 64 cm ila 77,5 cm arasında değişebilir. Ancak bu değerler dışında kalan değerler mutlaka olacaktır. Bunun bebeğin sağlıksız olduğu anlamına gelmediği unutulmamalıdır.

9 Aylık Bebek Dil Gelişimi

Bu dönemdeki bebekler oyun oynarlarken bir yandan da konuşmayı severler. Oyun esnasında bebeğin sürekli bazı heceleri tekrarladığı görülür. Bu durum bebeğin konuşma hevesinden kaynaklanır. Bu ayı takip eden aylarda hece sayılarında gözle görülür şekilde artış gerçekleşir. Ancak çoğu bebek 2 yaşına kadar konuşmayı sökemez. Bu da dil gelişimi için olağan bir durumdur. Tabii ki bazı bebeklerin 2 yaşından önce konuştukları görülebilir. Hatta bu durum halk arasında bebeğin ileri zekalı olduğuna yorulabilir. Ancak erken konuşmayı her zaman için ileri zekalığa yormak doğru değildir. Bazı bebeklerin dil gelişimi diğerine göre daha erken olabilir. Tabii ki erken konuşan bebekler daha sosyal olacaklardır. Bunun nedeni etrafındaki insanlarla daha rahat ilişki kurmalarıdır. Yine de zeka konusunda uzman birisiyle görüşmekte fayda olabilir. Bebek bu dönemde kendisine söylenen her şeyi anlar. Bu nedenle bebekle sürekli konuşmak gerekir. Bebeğe nesnelerin isimlerinin öğretilmesi onun gelişimi için önemlidir. Zaten takip eden süreçte bebek verilen talimatları anlamaya başlayacaktır.

9 aylık bebek gelişimi genel olarak bu şekilde ilerlemektedir. Eğer bebeğinizin sağlıklı bir şekilde büyümediğinden endişe ediyorsanız sağlık kontrollerini yaptırmak için bir sağlık kuruluşuyla iletişime geçebilirsiniz.


Kaynak Bilgisi : MedicalPark

Özel Başak Tıp Merkezi - Cilt (Deri) kanseri nedir? Cilt kanseri belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Rahim (Uterus) kanseri belirtileri nelerdir? - Mesane kanseri nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Kolon (Bağırsak) kanseri nedir? Kolon kanseri belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Böbrek kanseri nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - ALS hastalığı nedir? Belirtileri ve süreci - Lösemi (Kan kanseri) nedir? Belirti ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Çocukların yaz tatili sevincini arttıracak etkinlikler! - En iyi dostlarımız evcil hayvanlar -