2 aylık bebek gelişimi nasıl olur?

2 aylık bebek gelişimi, bebeğin dünyaya adapte olmaya devam ettiği dönemdir. Bu dönemde bebeğin uyku düzeni oluşmaya başlar. Daha fazla hareket eden bebek, çevresine ve ebeveynlerine daha fazla tepki verir. 2 aylık bebek, günde 8 ila 12 kez beslenir. Her hafta yaklaşık olarak 150-200 gr. kilo alır ve yaklaşık 4,5 ila 5 kg. ağırlığa ulaşır. Boyu da bir ay içinde yaklaşık 1-1,5 cm. uzar. İlk ayında yalnızca kontrast renkleri ve hareketli objeleri görebilen bebeğin gözleri, 2. aya gelindiğinde farklı objeleri algılayabilecek kadar gelişir. Pastel renkleri kolaylıkla algılayabilen bebek, canlı ve parlak renkli objelere karşı daha fazla tepki verir. Ebeveynlerinin görüntüsüne ve sesine coşkuyla tepki verebilir. Sesleri daha iyi algılayan ve ayıt edebilen bebek, uzun süre ile sessiz ortamda kaldığında kendini huzursuz hissedebilir. Dili de çoğunlukla dışarıdadır. Bunun sebebi, çıkan sesleri taklit etme istediğidir. Bu dönemde bebekle bol bol konuşmak, onun dil becerileri ve zihinsel gelişimi için önemlidir. Yumuşak tondaki seslerden hoşlanır. Ani ve yüksek sesler, bebeğin kendisini tedirgin hissetmesine yol açabilir. Koku ve tat alma duyusu da gelişim gösterir. Farklı doğal kokuları kokladığında farklı tepkiler verir. Anne sütü ile biberonla verilen mama arasındaki farkı ayırt eder. Bu döneme kadar ellerini bir yumruk hâlinde tutan bebeğin, ellerini kullanma becerisi de tüm hızıyla gelişir. Ellerini uzattığında parmaklarını açar ve nesnelere dokunur. Özellikle ebeveynlerine dokunmak ve onları tanımaktan keyif alır. Bıngıldak olarak bilinen kafatası açıklığı, bu ay içinde mevcut durumunu korusa da 3. aya gelindiğinde yavaşça kapanmaya başlar.

2 Aylık Bebek Gelişimi

Bebekle geçirilen ilk 4 haftanın ardından hem ebeveynler bebeğe hem de bebek ebeveynlerine ve yeni geldiği dünyaya alışır. Gece ile gündüz arasındaki farkı anlamaya başlayan bebeğin, bu aydan itibaren 6 ila 10 saat uyuması normal kabul edilir. Bebek, gündüzleri uyurken ortamı karartmamak ve çok sessiz olmamak, onun gece ile gündüz arasındaki farkı anlamasını ve geceleri daha derin uyumasını sağlar. Özellikle gündüz uyurken karanlık ortamda bulunmayan bebeklerin uyku düzeni oluşturmaları daha hızlı olur. Doğumun ardından geçen 2. ayda bebek, sosyal bir beceri olan gülümsemeye karşılık verir. Bu tepki bilinçlidir ve çoğunlukla karşısındaki gülümsediğinde o da gülümser. Onun gülümsemesine aynı şekilde karşılık vermek, onun oluşturduğu etkinin karşılık bulduğunu anlamasını kolaylaştırır. Bu, bebeğin benlik oluşturması için oldukça önemlidir. Yüzükoyun yatırıldığında kafasıyla birlikte gövdesini de yaklaşık 45 derece açı ile kaldırabilen bebek, 2. ayın ortalarına gelindiğinde kafasını 90 derece kaldırabilir. Sürekli el ve ayaklarıyla oynayan bebeğin, dokunma duyusu da gelişimini sürdürür. Ellerine ve parmaklarına uzun süre bakabilir. Pastel ve canlı renkli objelere daha fazla dokunmak ister. Eliyle kavradığı nesneleri çoğunlukla sallar ve ardından ağzına götürür. El ve vücut hareketleri, geçen aya nazaran daha koordineli olsa da henüz tüm vücudunu kullanamaz. Bebek, ses duymaktan son derece keyif aldığı için kendi de sürekli olarak ses çıkartmaya çalışır. Sesine karşılık verildiğinde kendisiyle ilgilenildiğini anlar. Özellikle ebeveynlerinin sesi, onun kendisini güvende ve huzurlu hissetmesini sağlar. Zaman zaman mutluluktan çığlık atabilir. Huzursuz ya da mutsuz olduğunu ağlayarak belli eden 2 aylık bebek, kucağa alındığında sakinleşerek susabilir.

2 Aylık Bebek Gelişim Tablosu

Bebeğin genel sağlık durumunun kontrol edilmesini sağlayan araçlardan biri olan bebek gelişim tablosu, gebelik döneminde bebeğin gelişiminin takip edildiği tabloya bir hayli benzer niteliktedir. Bu tablo sayesinde bebeğin boyu, ağırlığı, baş çevresi, boyuna göre kilosu gibi parametreler, aynı yaş ve cinsiyetteki diğer bebeklere göre kıyaslanır. Bebek gelişim tablosuna göre 2 aylık kız bebeğin boyunun, ortalama 57 cm., ağırlığının 4750 gr. ve baş çevresinin 38,3 cm olması beklenir. 2 aylık erkek bebeklerin boyu ortalama 58,5 cm. ağırlığı 5200 gr. ve baş çevresi 39,1 cm olarak hesaplanır. Tüm bu değerlerin ortalama değerler olduğu unutulmamalıdır. Bebeğin gelişimi, 2 aylık rutin doktor ziyareti sırasında hekim tarafından ayrıntılı olarak incelenir. Bu dönemde bebekler emerek ya da kucağa alındığında sakinleşir. Önceki aya kıyasla çok daha iyi bir dinleyicidir. Kendisi ile ilgilenildiğinin bilincindedir. İşittiği sesleri anlamlandırmaya çalışır. Ebeveynlerinin sesini, diğer seslerden kolayca ayırt eder ve bu sesler, onun heyecanlanmasına ve hatta çığlık atmasına neden olabilir. Ona ismiyle seslenmek ve onunla uzun uzun konuşmak, hoşuna gider. Sakin ve yüksek sesli olmayan müzikler dinlemek de hoşuna gidebilir. Önceki aya kıyasla daha fazla esneyen bebeğin, uyku süresi de uzar. Gündüzleri uyanık, geceleri ise uyuyarak geçirdiği süre artar. Gözleri çok daha canlıdır ve etrafında olup biteni sürekli olarak izler.

İki Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi Nasıl Olur?

Bebeğin motor gelişimi bu dönemde hız kazanır. Hareketlerinin çoğu daha bilinçlidir. Vücudu desteklendiğinde başını kontrol edebilir. Sıklıkla kendi el ve ayaklarıyla ilgilenir. Parmakları sürekli hareket hâlindedir ve onları emmekten keyif alır. Ağlamak artık onun için daha bilinçli yapılan bir eylemdir. Acıktığında ya da farklı bir şeyden dolayı rahatsız hissettiğinde ağlayarak çevresindekilere durumu iletebildiğinin farkındadır. Farklı durumlarda, farklı şekilde ve şiddette ağlayabilir. Nesnelere uzanabilir, onları parmaklarıyla tutabilir. Heyecanlandığında çığlık atabilir, kol ve bacaklarını sallayabilir. Olayların sıralı bir şekilde geliştiğini algılayabilir. Seslere tepki verir ve sesin geldiği tarafa doğru başını ve hatta vücudunu çevirebilir. Bu dönemde bebeklerin zihinsel gelişimini desteklemek adına onunla sıklıkla iletişim kurmak, onun verdiği tepkilere benzer şekilde tepki vermek önemlidir. Şarkı söylemek, direkt onunla konuşmak ve iletişim kurmak onun zihinsel gelişimini pozitif yönde destekler. Başının üzerine, onun erişebileceği mesafeye oyuncak ve dönenceler asılabilir. Bu tip oyuncaklarla vakit geçirmesi, onlara dokunması, dokunduğu nesnelerin dokusunu algılayabilmesi için onları ağzına götürmesi zihinsel gelişimi için faydalıdır.

2 Aylık Bebek Neler Yapabilir?

Her bebeğin gelişimi bir diğerinden farklıdır. Bir bebeğin yapamadığını diğeri yapabilir. 2 aylık bebekler, genel olarak kendileriyle ilgilenildiğinin ve onunla iletişim kurulduğunun bilincindedir. Gündüzleri daha az, geceleri daha çok uyuyan bebek, ses çıkartmaktan ve sesine tepki almaktan çok hoşlanır. Bu dönemde bebeğin yapabilecekleri şöyle sıralanabilir:

  • Yüzükoyun yattığında başını ve vücudunu kısmen yukarı doğru kaldırabilir.
  • Ellerini ve ayaklarını sürekli hareket ettirir ve onları ağzına götürür.
  • Kendisine verilen cismi tutabilir ve onu sallayıp bırakabilir.
  • Tüm vücudunu kontrol edemese de hareketleri çoğunlukla bilinçlidir.
  • Gözleri daha canlıdır ve etrafını gözlemlemek onu keyiflendirir.
  • Sesler çıkartarak kendisiyle ilgilenilmesini isteyebilir.
  • Mutluluktan çığlık atabilir.

2 Aylık Bebeğin Sağlık Kontrolü Ne Zaman Yapılır?

Bebeğin, iki aylık olmasıyla birlikte genel gelişiminin kontrolü ve aşılarının yapılması için doktor ziyareti yapılmalıdır. Büyük ihtimalle bir önceki doktor ziyaretinde planlanmış olan bu ziyarette hekim, bebeğin gelişimini değerlendirir. Öncelikle boyu, kilosu, boyuna göre kilosu ve baş çevresinin ölçümü yapılır. Tüm bunların haricinde hekim, ebeveynlere bebek yere yüzükoyun bırakıldığında vücudunu kaldırabiliyor mu, onunla konuşulduğunda tepki veriyor mu gibi sorular sorar. Tüm bunların ardından 2 aylık bebeklere uygulanan BCG (verem Aşısı), DTacB-IPV-Hib (5’li karma aşının ilk dozu) KPA (zatürre aşısının ilk dozu) ve rota virüs (ishal) aşısı yapılır.

2 aylık bebeğinizin sağlık kontrollerini ve aşılarını yaptırmak için en yakın sağlık kuruluşuna gitmeyi ihmal etmeyin. Sağlıklı günler dileriz.


Kaynak Bilgisi : MedicalPark

Özel Başak Tıp Merkezi - Cilt (Deri) kanseri nedir? Cilt kanseri belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Rahim (Uterus) kanseri belirtileri nelerdir? - Mesane kanseri nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Kolon (Bağırsak) kanseri nedir? Kolon kanseri belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Böbrek kanseri nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - ALS hastalığı nedir? Belirtileri ve süreci - Lösemi (Kan kanseri) nedir? Belirti ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Çocukların yaz tatili sevincini arttıracak etkinlikler! - En iyi dostlarımız evcil hayvanlar -