1 aylık bebek gelişimi nasıl olur?
Uzun bir gebelik sürecinin ardından dünyaya gelen bebeğin gelişimi, doğduğu ilk günden itibaren hızla devam eder. Gebelik boyunca haftalık dönemlerde incelenen bebek gelişimi, doğumla birlikte aylık periyotlarda incelenir.
Özellikle ilk kez anne ve baba olan kişiler, bebeğin beklendiği kadar pürüzsüz ve ipeksi bir cilde sahip olmadığını gördüklerinde endişeye kapılsalar da bu son derece normal bir durumdur. Çoğu bebek dünyaya geldiğinde, yüzünde küçük sivilce benzeri kabarcıklar, kırmızılıklar, burnunda basıklık gibi fiziksel özelliklere sahip olabilir. Kız ya da erkek fark etmeksizin cinsel bölgede şişlik de doğumun ardından görülebilir. Zihinsel, fiziksel, duygusal ve sosyal açıdan uzun bir gelişme dönemi olan bebeğin, bu ilk ayında pek çok gelişim meydana gelir. Yavaş yavaş yakın mesafedeki nesneleri görmeye başlayan bebeğin, duyma yetisi hassastır. Koku, tat ve dokunma yetileri de gelişimini sürdürür. Bir aylık bebek gelişimi hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmak için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
1 Aylık Bebek Gelişimi
Aylar süren heyecanlı bekleyişin ardından anne ve babalar ilk kez bebeklerini kucaklarına aldıklarında onun ne kadar hafif, narin ve bakıma muhtaç olduğunu fark eder. Görme yetisi henüz temel seviyede olan bebeğin gözleri, ışığı ve hareketli objeleri görebilse de görüş mesafesi oldukça sınırlıdır. 15 ila 30 cm. olan görüş mesafesi nedeniyle çoğunlukla boş gözlerle bakar. Bu dönemde kontrast oluşturan renkleri algılaması daha kolaydır. Uzak mesafeleri henüz göremese de işitme duyusu gelişmiştir. Bebek, henüz anne karnındayken onunla sıklıkla konuşan ebeveynlerinin sesini algılayabilir. Ancak henüz sesin ne taraftan geldiğini anlayamaz ve alışık olduğu insan seslerini, diğer seslere tercih eder. Anne karnındayken edindiği emme refleksini acıktığında sıklıkla kullanır. Meme aradığı dönemlerde annenin elini bebeğin yanağına koyması ile başını o tarafa doğru hızla çevirdiği gözlenebilir. Dokunma duyusu gelişmiştir. Bu yüzden dokunulmak ve okşanmak bebeğin kendini güvende hissetmesini sağlar. Henüz yürümek için uzun bir süre olsa da bebek, şimdiden adımlama reflekslerine sahiptir. Bebek, koltuk altından tutularak kaldırıldığında ayaklarını salladığı görülebilir. Bebek, anne karnında edindiği yakalama ve kavrama refleksini de aktif olarak kullanır. Bebeğin eline parmak yaklaştırıldığında, onu çok sıkı bir şekilde tuttuğu görülebilir. 1 aylık bebek gelişimi süresince, bebek kesintili bir şekilde yaklaşık 17 ila 20 saat kadar uyur. Günler geçtikçe uyanık kaldığı süre gitgide artar. Bebek, ilk zamanlarda istemsiz refleks hareketleriyle kendini uyandırabilir. Bunu önlemek için, bebeğinizi çok fazla sıkmadan sarabilir, rahat uyuması ve kendini güvende hissetmesini sağlayabilirsiniz. Sıcaklık değişimlerini hisseden ve bundan hoşlanmayan bebeğin, koku alma duyusu da gelişmiştir. Anne kokusu ona güven verir. Henüz başını kontrol edemeyen bebeğin başının desteklenmesi son derece önemlidir. Sık sık hıçkıran bebek, zaman zaman da hapşırabilir.
1 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bebek gelişim tablosu, bebeklerin gelişiminin değerlendirildiği ve genel sağlık durumunun kontrol edildiği bir araçtır. Bu tablo sayesinde hekim, bebeğin aynı ay ve cinsiyetteki diğer bebeklere göre baş çevresini, ağırlığını, boyunu ve boyuna göre ağrılık durumunu kontrol eder. 1 aylık bebek gelişimi tablosu, kız ve erkek cinsiyetleri açısından ayrı olarak hazırlanır. Bu tabloya göre 1 aylık kız bebeğin boyu, en düşük 50 cm. en yüksek 59 cm olmalı ve kilosu 2950 gr. ila 5400 gr. arasında olması beklenir. 1 aylık erkek bebeklerin ise boyu 51 ila 60 cm. aralığında, kilosu ise 3000 gr. ila 5750 gr. arasında olması gerekir. Bazı gelişim tablolarında bebeğin yapabileceği, yapması beklenen ve yapamayacakları gibi kriterler de bulunur. Buna göre 1 aylık bebeğin gelişim değerleri şu şekilde sıralanabilir:
- Yababilecekleri: Yüzükoyun yatırıldığında başını kaldırır, kişinin yüzüne bakar, seslere tepki verir, siyah ve beyaz renkleri görür.
- Yapması Beklenenler: Bebeğin, objeleri gözle takip etmesi ve eğlendiğini belli etmesi, 1 aylık bebeklerin yaklaşık olarak yarısının yapabildiği eylemlerdir.
- Yapamayacakları: Bu kısımda yer alan eylemleri, bebeklerin çok az bir kısmı yapabilir. Bu eylemler, gülümseme, kahkaha atma ve yüzükoyun yatar pozisyondayken başın 45 derece açıyla kaldırılarak kısa bir süre tutulabilmesidir.
Bir Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi Nasıl Olur?
Bebek dünyaya geldiğinde, beyindeki hücresel gelişimini neredeyse tamamlamış olsa da henüz sinaps olarak tanımlanan bağlantıları kurmaya başlamamış olur. İlk bir aylık dönemde sinapsları kurmaya ve ileride daha da güçlenecek olan becerilerin gelişimine başlar. Henüz konuşmasa da iletişim becerisi bu dönemde hızla gelişir. 1. ayda iletişim, çoğunlukla ağlayarak gerçekleşir. Bu yöntemle bebek acıktığını, üşüdüğünü, sıcakladığını, altını ıslattığını, gazı olduğunu, sıkıldığını ya da canı yandığını kolaylıkla ebeveynine belli edebilir. Bebekle sıklıkla konuşmanın, onun dil becerilerini geliştirme konusunda etkili bir yöntem olduğu düşünülür. Bu yüzden ebeveynlerin bebekle sıkça konuşması, ona kitaplar okuması, şarkı söylemesi önerilir. 1. ayın dolmasına yakın süreçte bebek, yakın mesafedeki anne ya da babasının yüzüne dikkatlice bakıp onu uzun süre boyunca inceleyebilir.
Bir Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi ve Becerileri
İlk bir aylık dönem sosyal becerilerin oluşması için henüz çok erken olsa da bu dönemde de sosyalleşmenin ilk ve temel adımları atılır. Anne ve babası ile bağ kurmaya başlayan bebek, zamanla onunla ilgilenildiğinin farkına varır. Bu yüzden, ilk aydan başlayarak onunla sıklıkla iletişim ve tensel temas kurmak önemlidir. Okşanmak, yumuşak ve tanıdık sesler duymak, onu mutlu eder. Ebeveynin bebeğin yanına gelmesi, onu sakinleştirir. Henüz sosyalleşmek ya da duygu ifade etmek için gülümsemeyen bebeğin, gülümsemesine aynı şekilde karşılık vermek, sosyal becerilerinin gelişmesi için faydalıdır.
Bir Aylık Bebek Neler Yapabilir?
Hızla gelişimini sürdüren bebek, ilk ayını doldurduğunda başını sağa ve sola çevirebilir, yüzükoyun yatırıldığında başını kısa bir süre için kaldırabilir. Sırtüstü pozisyonda yatarken kol ve bacaklarını hareket ettiren bir aylık bebek, avuçlarına dokunulduğunda parmağı sıkı bir şekilde tutar. 15 ila 30 cm. mesafedeki objeleri görebilir, uzakta yer alan yüksek kontrastlı renklere sahip hareketli nesneleri algılayabilir. Sosyal olmasa da gülümser, ebeveyninin kokusunu ve sesini tanır. Yakınındaki yüze odaklanarak onu uzun süre ile inceleyebilir.
1 Aylık Bebeğin Sağlık Kontrolü Ne Zaman Yapılır?
Bebeklerin ilk sağlık kontrolleri doğumdan hemen sonra yapılır. Hekim aksini belirtmedikçe ilk sağlık kontrolü, 1. ay dolmadan gerçekleştirilir. Sağlık kontrolünde bebeğin, boyu, kilosu, baş çevresi gibi parametrelerin ölçümü yapılır. Göbek bağının ve deliğinin kontrolünün yapıldığı ziyaret sırasında eğer henüz yapılmadıysa hepatit aşısı da yapılır. Sağlık kontrolü sırasında hekim, bebeğin gelişim sürecini değerlendirmek için ebeveynlere bebeğin ne kadar süre uyuduğu, meme emdiği, işitsel ve görsel uyaranlara karşı tepki verip vermediği gibi pek çok soru sorar. Bu süre boyunca özellikle ilk çocuğunu büyüten aileler, hemen herkesten farklı bir tavsiye duyar. Bunların bir kısmı doğru olsa da bir kısmı yanlış bilgi içerebilir. Ebeveynlerin aklına takılan herhangi bir durum varlığında bu soruları hekime sorması beklenir. Hekim, gerekli olduğunda bebeğin nasıl sakinleştirilmesi, ne kadar beslenmesi, alt temizliğinin ne sıklıkla yapılması gerektiği gibi konularda da ayrıntılı olarak aileyi bilgilendirir.
Eğer sizin de 1 aylık bebeğinizle ilgili hekime danışmak istediğiniz sorularınız varsa, en yakın sağlık kuruluşuna başvurabilirsiniz. Sağlıklı ve mutlu günler dileriz.
Kaynak Bilgisi : MedicalPark